Kiderülhet a koronavírus legnagyobb titka

Kína és az Egyesült Államok máris összeveszett azon, miként kellene megosztani a koronavírus-járvány első, kínai időszakával kapcsolatos adatokat. Miután Vuhan városa, az első epicentrum megnyílt, a tudósok elkezdték a helyszínen kutatni a vírus legnagyobb titkát.
Komócsin Sándor, 2020. április 18. szombat, 08:08
Fotó: AFP

Miután a kínai Vuhan városát próbaképpen felszabadították a karantén alól, a kutatók elkezdték a helyszínen vizsgálni a koronavírussal kapcsolatos legnagyobb rejtélyt, azt, hogy honnan származik a vírus - vezeti fel beszámolóját a Financial Times. Először a helyi tudósok juthattak el a helyszínre, ahol hozzáférhetnek a járvány legelső szakaszából származó mintákhoz, betegségleírásokhoz és más adatokhoz, amelyek elárulhatják hogyan tűnt fel a koronavírus.

Úgy tűnik azonban, hogy a világjárványról nem lehet levakarni a politikát: bizonyos jelek szerint a kínai hatóságok nem osztanak meg minden információt a kívülállókkal, akik nagyon is kíváncsiak lennének az eddig karantén alatt lapult adatokra. Bár az általános feltételezés szerint a kórokozó egy vuhani nyílt húspiacról indult világhódító útjára, azok a tudósok, akik tanulmányozták genetikai felépítését, azt állítják, hogy ezt nem támasztják alá cáfolhatatlan bizonyítékok.

Beszélgessünk!

Az amerikai kormány nyomást gyakorol a pekingi vezetésre, hogy osszák meg a 2019. december 31. előttről származó információkat is a vírusról. Ez volt az a nap, amikor értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy Vuhanban gyanús légúti betegség terjed. A Trump-adminisztráció egyik vezető tisztviselője szerint a vuhani információkhoz a járvány kitörése óta nem lehet hozzáférni, ami egy hónap lemaradást okozott az amerikai tudósoknak a kórokozó elleni harcban.

Meg nem erősített médiainformációk szerint a vírusból szerzett legkorábbi mintákat megsemmisítették. Egy vuhani tudós, aki nem adja nevét a nyilatkozatához, elárulta, hogy Kína nem osztott meg élő vírusmintákat a WHO-val. Ehelyett a kórokozó genetikai kódjának leírását tették közzé már január 12-én. A világszervezet szakértői és más tudósok azonban úgy vélik, hogy ha állatról került emberre a vírus, az hónapokkal korábban, akár 2019 októberében megtörténhetett. És ha így volt, akkor azt kéne látni, hogyan ment végbe ezt a váltás.

Teóriák

Emellett a teória mellett elsősorban az szól, hogy korábbi koronavírusok valószínűleg denevérekről, cibetmacskákról vagy a MERS esetén tévékről tették át tevékenységi területüket az emberekre. A WHO szerint a mostani kórokozó denevérekben alakulhatott ki, de más állatok közvetítésével juthatott el az emberekre.

A kémregényekbe illő másik elmélet szerint emberi génmanipuláció eredménye a vírus. A kínai hivatalos propaganda amerikai diverzánsokat vélt felfedezni, akik ártó szándékkal vitték be az országba a kórokozót. Nyugati tudósok a genetikai kód elemzése alapján úgy vélik, nagyon valószínűtlen, hogy azt emberi kéz alkotta. Azt azonban nem zárják ki, hogy a vuhani víruskutatási intézetből szabadult ki, ahol tanulmányoznak állati vírusokat.

Vizsgálatok

Bruce Ayward, a WHO főigazgató-helyettese, aki a világszervezet korábbi misszióját vezette Kínában - ebben 12 WHO-delegált és 13 kínai tudós dolgozott -, úgy véli vissza kell menniük a helyszínre, hogy kiderítsék, hogyan kezdődött ez az egész. Kína rendkívül fontos információk birtokában van, ugyanis négy különösen fontos területen folytattak vizsgálatokat.

  • Az első az egyes árusok állatértékesítéseinek statisztikája,
  • a második a kérdéses piac felmosása előtt a terület minden részéből származó mintákról szóló információ, beleértve ebbe azokat a csatornának is, ahol az állati ürülék összegyűlt,
  • a harmadik az akkor még állati testrészekkel teli hűtők tartalma,
  • a negyedik az első betegekről készült vizsgálatok.

A piacot azóta bezárták és minden részét lesikálták, így pótolhatatlan adatokról van szó.

Az első férfi, aki meghalt a koronavírus-betegségben, járt a piacon, de a felesége, aki szintén kórházba került, nem. Egy kínai adatsor szerint a 41 először kórházi kezelésre szoruló betegből csak 27 hozható kapcsolatba a kérdéses piaccal. Ezért kritikusan fontos az első esetek pontos leírása és összehasonlítása a WHO szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.04.20 12:14

Egyebkent vicces, hogy milyen szinten nincs felelos szerkeszto a napinal.

"Emellett a teória mellett elsősorban az szól, hogy korábbi koronavírusok valószínűleg denevérekről, cibetmacskákról vagy a MERS esetén tévékről tették át tevékenységi területüket az emberekre. "

te've'k-rol????? Basszus nem csak a 5G-s telefonhalozatot fogjak hamarosan szetverni az emberek. Szepen asszisztal nekik a media, adjak alajuk a lovat.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html