Kiderültek a részletek az új elnök gazdaságpolitikájáról

Környezetszennyező technológiákat élesztene újjá és új kereskedelmi alkukkal teremtene több millió munkahelyet Donald Trump amerikai elnök.
MTI, 2017. január 20. péntek, 23:13
Fotó: MTI/EPA

Az új amerikai kormányzat szándékai szerint kivonul a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodás (TTP) tárgyalásaiból, és eltökélt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) újratárgyalásában - olvasható a Fehér Ház honlapján, amely Donald Trump elnöki beiktatása után teljesen megújult.

A Trump-kormány programjait nagy vonalakban felvázoló dokumentumok a megújult honlapon olvashatóak.

Az új kormány munkahelyteremtési stratégiájának részét képezi a TTP tárgyalások megszakítása és a NAFTA újratárgyalása. Ez utóbbiból is kivonulna Washington, ha a kereskedelmi partnerek nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást annak érdekében, hogy az amerikai dolgozók előnyös, "méltányos" egyezséghez jussanak - olvasható a honlapon.

A dokumentum indoklása szerint az amerikaiak "túl régóta" kényszerülnek arra, hogy bennfentesek és a washingtoni elit érdekeit képviselő kereskedelmi állapodásokat fogadjanak el. Új, kemény és méltányos alkukkal viszont a nemzetközi kereskedelmet az amerikai gazdasági növekedésre használhatja fel Washington, amivel több millió munkahelyet teremthetnek az Egyesült Államokban - áll a dokumentumban.

Csökkentenék a külföldi olajfüggőséget

A Trump-kormányzat az energetikában is olyan változtatásokra törekszik, amelyek az amerikai dolgozók javát hivatottak szolgálni. Olyan energiapolitikát kíván folytatni, amely az amerikai erőforrásokat részesítené előnyben a külföldről behozottakkal szemben. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a Trump-kormány intézkedései véget vetnek a külföldi olajfüggőségnek.

Az új amerikai kormány támogatja az olaj- és földgázszektor újraélesztését, ami növelni fogja a kormány bevételeit, amelyeket pedig utak, iskolák, hidak és az állami infrastruktúra újraépítésére használnak majd fel. A dokumentum hozzátette, hogy az olcsóbb energia kedvező hatást fog gyakorolni a mezőgazdaságra is.

Jöhet a környezetszennyezés

Trump elnök továbbá eltökélt az olyan "káros és szükségtelen" intézkedések megszüntetésében, mint elődje, Barack Obama környezetkímélő intézkedései. Obama a károsanyag-kibocsájtás korlátozását ösztönözte, és egyebek közt az erdőségek megóvását és az alternatív energiaforrások használatát támogatta. A dokumentum szerint ezek felszámolása több mint 30 milliárd dollárral fogja növelni az amerikai dolgozók fizetését a következő 7 évben.

Az amerikai gazdaság "talpra állításához" Trump elnök 25 millió munkahelyet tervez teremteni a következő évtizedben, és évente 4 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki céljául. Ennek érdekében egyebek közt az adózási törvények megváltoztatását és a szövetségi szabályozások enyhítését javasolta - olvasható a Fehér Ház internetes oldalán.

A Bloomberg hírügynökség közlése szerint ezzel szemben a frissen beiktatott elnök egyik első intézkedése az volt, hogy visszavonta az előző kormány döntését, amely csökkentette szövetségi lakhatási hatóság (FHA) jelzálogdíját. A hatóság olyan lakáshiteleseket támogat, akik először vásároltak ingatlant, vagy alacsony bevétellel bírnak. Az előző, Obama-kormány csökkentett az éves jelzálogdíjon, amivel az amerikai lakáshitelesek több száz dollárt spórolhattak volna meg, de a republikánusok elleneztek.

Trump rakétavédelmi rendszert fejlesztene

A Trump-kormányzat külpolitikáját felvázoló dokumentum "az erő révén fenntartott béke" elvét helyezte kilátásba. Elsődleges céljaként az Iszlám Állam és más szélsőséges iszlamista csoportok legyőzését nevezte meg. Az új kormány kilátásba helyezte az amerikai hadsereg újjáépítését és megerősítését.

Az amerikai haderőről szóló dokumentumban is szerepel az, hogy Trump korszerű rakétavédelmi rendszert szándékozik kifejleszteni az Iránból és Észak-Koreából indított esetleges támadások ellen, és fejleszteni igyekszik az Egyesült Államok védelmi és támadó képességét a kiberbiztonság terén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.01.22 11:59

@matuska63:

Igen, az, drága barátom.

Ugyanezt a kérdést nem akarod feltenni hazai vonatkozással is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2017.01.22 10:23

Ha a migránsok ne jöjjenek be, de teremtek pár millió új munkahelyet ki fog dolgozni? Esetleg a néger őslakos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.22 10:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html