A brit ingatlanpiac kilátásai rettenetesen leromlottak. A Barclays Plc rontotta a lakásépítő vállalatok adósságaira adott minősítését, a londoni Great Portland Estates Plc befektetési és fejlesztési cég arra figyelmeztetett, hogy párhuzamosan a brit gazdaság népszavazást követő hanyatlásával gyengülni fog az ország irodapiaca - írja a Bloomberg

Az elmúlt napok eseményei megrémítették a piacokat, és nem alaptalanul - fejtegeti Jon Bell a Barclays elemzője. Ugyanakkor bíznak abban, hogy monetáris és fiskális beavatkozások jöhetnek, amelyek javítják a helyzetet. A bank ennek ellenére egyelőre inkább az építőipari ágazat cégeinek leminősítése mellett döntött.

35 százalék mínusz

A Brexit győzelme nyomán keletkezett gazdasági bizonytalanság miatt az FTSE-350 Real Estate Investment Trust ingatlanindex 19 százalékkal zuhant a népszavazás napja óta. A Bloomberg hasonló ágazati mutatója, a U.K. Homebuider Index 35 százalékos szabadesésben van.

Rövid távon arra számítunk, hogy bizalom elillanása miatt bizonyos befektetési döntéseket elhalasztanak a cégek. Kivárják, milyen jellegű kereskedelmi tárgyalások indulnak az EU és London között - vélik Great Portland elemzői. A bizonytalanság időszakában a londoni kereskedelmi ingatlanok piaca gyengélkedni fog.

Talán túlzás

Jobb a helyzet a lakáspiacon - legalábbis egyelőre. A Bovis Homes Group Plc, amely főként Dél-Angliában épít lakásokat, arról számolt be, hogy az év első fele a várakozásaiknak megfelelően alakult. Összesen 1600 otthont adtak át, ami öt százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor e vállalat részvényei is 36 százalékot veszítettek értékükből a Brexit szavazási győzelme óta. Az elemzők egy része szerint ez túlzott piaci reakció lehet. Úgy tűnik, hogy az ágazatot egyfajta vak, a cégek teljesítményének, lehetőségeinek különbségeivel nem számoló elutasítás sújtja.