Kiforgatják a hatóságok Macronék zsebeit

Vizsgálja a párizsi ügyészség, hogy honnan kapott Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja tavaly 144 ezer eurós összegben adományokat - erősítették meg kedden igazságügyi források az Europe1 kereskedelmi rádió értesülését az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. november 21. szerda, 08:06
Fotó: AFP/Pool - Ludovic Marin.

A vádhatóság a kampányfinanszírozásért és politikai adományokért felelős hatóság november 12-i jelzése alapján indított előzetes eljárást, miután az ellenőrök nem tudták megállapítani, honnan érkezett csekken vagy átutalással 144 ezer euró (akkori árfolyamon 45,4 millió forint) a kormánypárt számlájára.

Az adományozók azonosítása azért szükséges, mert a törvény szerint ugyanaz az ember évente maximum 7500 euróval támogathat egy politikai pártot. A vizsgálatot a pénzügyi és adócsalások, valamint korrupció elleni hivatal folytatja le.

Az LREM a negyedik politikai mozgalom, amely ellen finanszírozási ügyben vizsgálat indult a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front), a radikális baloldali Lázadó Franciaország és a centrista Modem után.

"Náluk is lesz házkutatás? A tagok és adományozók listáját náluk is lefoglalják? Vagy pedig kettős mércét alkalmaznak?" - írta a Twitteren Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország baloldali populista elnöke a múlt hónapban az otthonában és pártja irodáiban egyszerre tartott házkutatásokra utalva.

A kormánypárt hivatalosan nem reagált a hírre, de egyik képviselőjük, Pierre Person szerint a vizsgálat "annak a bizonyítéka, hogy az igazságszolgáltatás független" Franciaországban.

Egy másik kormánypárti képviselő, az ügyvéd végzettségű Florian Bachelier szerint most "hagyni kell az ügyészséget a munkáját végezni".

"Ha vizsgálat indult, lesz vizsgálat, ha nyomozás indul, lesz nyomozás, ha ítélet születik, lesz ítélet, és majd ha az végleges, akkor kommentálni fogom" - mondta a képviselő.

A kampány- és pártfinanszírozást Magyarországon az Állami Számvevőszék ellenőrizte. A magyar szerv sokat kritizált eljárásai során a kormánypártok működését teljesen rendben találta, míg az ellenzéki pártokat rendre bírságolta. A Jobbik esetében az ügyészséghez is fordultak, a párt szerint a kormány fegyverként használja a számvevőszéket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.11.21 15:15

Rendben , de a kezét és a lábát zárják bilincsbe !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Edebacsi, 2018.11.21 14:17

Orbán, mint Macron riválisa.... na, ne!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html