Kihívják maguk ellen a sorsot a lengyelek

Már nem az első alkalommal citálja bíróság elé egy lengyel jogi személy, ezen belül egy hatóság az állami tulajdonú orosz Gazpromot, Oroszország egyik szeme fényét.
Barabás Júlia, 2020. június 5. péntek, 07:16
Fotó: Getty Images

A lengyelországi Vásárló- és Konkurencia Védelmi Hivatal (UOKiK) eljárást indított az orosz Gazprom állami gázszolgáltató vállalattal szemben azért, mert az nem volt hajlandó együttműködni az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos monopóliumellenes eljárás során a lengyel hatósággal - adta hírül a Business Insider Polska. A Gazpromot az információk visszatartása miatt 50 millió eurós büntetés fenyegeti.

Az UOKiK elnöke elmondta, hogy már vannak megfelelő bizonyítékaik és az eljárás vége felé közelednek egyetértés nélkül. A Gazpromtól az Északi Áramlat 2. építésével kapcsolatos dokumentumok átadására kérték - hiába. Ez már a második pofon lenne a Gazpromnak, hiszen március 3-án a stockholmi választott bíróság 1,5 milliárd dollár fizetést rótt ki az orosz céggel szemben a lengyel PGNiG gáztársaság javára.

Az UOKiK 2018-ban hat vállalattal szemben indult eljárást azzal a gyanúval, hogy a jogilag kötelező engedély nélkül vesznek részt a gázvezeték finanszírozásában. A Gazpromtól azokat a szerződéseket kérték, amelyek az Északi Áramlat 2. külső, társvállalti finanszírozásáról kötöttek. A hivatkozási alap egy EU-s szabály, amely szerint a lengyel belső piacot, ezen belül a gázpiacot érintő megállapodásokról a külföldi vállalatoknak is tájékoztatniuk kell a hazai monopóliumellenes hatóságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.05 18:34

Helyes, jó taktika huzigálni az alvó medve bajuszát, pláne egyúttal a németekét is. Csak ne csodálkozzanak ha megint földarabolják őket.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html