Máris kopogtat a következő gazdasági összeomlás, mikor még ennek sincs vége

Kína egyszerre büszke az elmúlt 40 évben elért látványos gazdasági sikereire és paranoiás is, mert úgy látja, hogy szomszédai és az USA összeesküdtek ellene. Ebből a feszültségből könnyen a gazdasági szankciók újabb háborúja alakulhat ki.
Komócsin Sándor, 2020. június 11. csütörtök, 11:59
Fotó: CGTN

Mit akarhat Kína? A hongkongi tüntetésekre adott választól Tajvan fenyegetésén és a Dél-kínai-tengeren folytatott erődemonstráción át az indiai határon történt incidensekig az ország jelenlegi vezetése egyre agresszívebb politikát folytat. Az ország viselkedése nem csupán Washingtonban, hanem Londonban, Tokióban és Canberrában, illetve számos kisebb Kínával szomszédos ország fővárosában okoz aggodalmat - kezdi elemzését Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája.

A pekingi döntéshozók úgy érezhetik, hogy eljött az ideje a cselekvésnek, amíg a koronavírus-járvány elvonja a világ országainak a figyelmét és az USA városaiban kitört zavargások még jobban megosztják a nyugati társadalmakat. Helytelen lenne azonban - véli az FT cikkírója -, ha a fejlett országok nem fordítanának kellő figyelmet Kelet-Ázsiára, ahonnan akár egy globális válság is kiindulhat, még sötétebb hosszú távú következményekkel, mint a pandémia.

A kínai vezetés erőszakossága egyszerre táplálkozik a büszkeségből, amit az ország 40 év száguldó gazdasági fejlődésével elért, és a paranoiából, ami az elmúlt néhány év konfliktusaiból fakad. Mára meghatározott mérőszámok szerint a kínai világ legnagyobb gazdasága és nagyobb a hadiflottája, mint az USA-nak.

Nehéz hónapok

Annyi alapja lehet a sértettségnek, hogy az elmúlt 12 hónap példa nélküli kihívásokat hozott. A koronavírus-pandémiáért a világ Kínát okolja, mert onnan indult ki a járvány és egy ideig halogatták a megfelelő kezelését. Az egészségügyi krízis olyan gazdasági válsághoz vezetett, hogy az ország recesszióval néz szembe, miközben a szakértők általános véleménye szerint csak évi 6-8 százalékos GDP-bővüléssel lehet fenntartani a társadalmi békét.

Hongkongban több mint egy éve tartanak a demokrácia védelmében indult tüntetések, amelyek megkérdőjelezik a kommunista párt teljhatalmát, és ennek szellemében Peking az egy állam-két rendszer felrúgására készül, aminek fenntartását Kína akkor vállalta, amikor a városállam Egyesült Királyságtól visszakerült az anyaországhoz. Tajvanban újraválasztották azt az államfőt, aki elkötelezett a sziget függetlensége mellett, pedig Peking mindent megtett, hogy aláássa a befolyását.

A válasz: nacionalizmus

A kínai vezetésnek egyetlen válasza van erre: a nacionalizmus felszítása. A propaganda célja, hogy az emberek a külső fenyegetést okolják minden bajukért. Hongkong esetén új biztonsági törvényt fogadtak el, ami a kínai szárazföldre jellemző cenzúra bevezetésével fenyegeti a városállamot. Tajvant hadgyakorlatokkal fenyegetik, a Dél-kínai tengeren megerősítették jelenlétüket a térségben érdekelt Vietnammal és Malajziával szemben, Indiával vitatott határukon voltak incidensek, amely nyomán a pekingi héják 40-60 négyzetkilométeres területszerzésről beszélnek, Ausztrália büntetővámokkal néz szembe, mert ENSZ-vizsgálatot kezdeményezett a koronavírus-járvány kitörésének felderítésére.

Miután Kína a 21. század emelkedő szuperhatalma, hogy bármit tesz, annak globális hatása van. A világ minden országában aggodalmat kelthet a kardcsörtető diplomácia, amit Peking egy ideje folytat. A külföldi kormányok és vezetőik tartanak attól, hogy a pekingi valamint megsértődik, és emiatt országuk zsíros üzleti lehetőségektől esik el Kínával. Ez azonban az FT publicistája szerint csak azért működik, mert megosztottak, nem lépnek fel közösen az erőfitogtatással szemben.

Ezen akár alkalmilag koordinált lépésekkel lehetne változtatni. Ettől persze még agresszívebbé válhat Peking, ám ez a kisebb rossz azzal szemben, hogy a megosztott és megfélemlített országok nem lépnek fel egységesen, és nem láttatják be a kínaiakkal, hogy nem érdemes kockáztatniuk olyan válságokat, amelyek még nagyobb kárt okozhatnak nekik, mint a pandémia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.06.11 22:56

@Susala: jóbarát, tőlem elpusztulhat Kína, az összes kínaival együtt, de ekkora ész nélküli baromságot Kínáról összehozni elég súlyos szellemi handicapre utal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.11 17:35

@atombandi: "tengeri csatat kb. 2 perc alatt vesztene el kina"

Tudjuk, katonai szakértő Móricka úr, te az oroszokat is megtámadnád, ha tehetnéd, az eu meg a nato bohóc-hadseregével, amelyik a saját országaiban sem képes rendet tenni. Aztán persze marhára csodálkoznál, amikor beleszaladsz egy sallerbe, mint az elvileg nato-támogatást élvező ukránok legutóbb. Kár, hogy nem te vagy a nato főparancsnoka...vagy inkább szerencse?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.11 16:47

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Pedig igaza van a kommenttarsnak, eszak koreanak is 3* akkora letszamilag a hadserege, mint az usanak, megse hivja oket senki szuperhatalomnak. Egy del kinai tengeri csatat kb 2 perc alatt vesztene el kina. Gazdasagi szempontbol sem szuperhatalom. Egyreszt brutalis fuggosege van az olajtol es a dollartol, masreszt olyan iparagakban vitezkedik, ami a nyugatnak mar budos. Szo szerint. Peldaul a ritka foldfemek banyaszatanak 97%-at adja kina. Pedig mashol is megtalalhatoak ezek az elemek. Csak mondjuk az usaban nem lehet ehberert bekuldeni mindenfele vedofelszereles nelkul emberek tomegeit egy banyaba. Meg kornyezetvedelmi szempontbol is igen szennyezo tevekenyseg. Peking meg siman belefullad a szmogba is, ha kell, az osszes vezetojevel egyutt. Inkabb gagyi hatalom.

Talan inkabb azzal allithato analogiaba, hogy amikor a 150 kilos emberre azt, mondjak, hogy eros, de felkelni az agybol is alig tud, futni keptelen, de pofont nem kernel tole. Sulya van, de erosnek nem mondanam. Kina pont ilyen, az elso ehinseg lefelezi a letszamat, mivel nem kepesek eleg elelmiszert termelni. Ha sikerul eszkalalni a virushisztit szerte a vilagban, akkor meg is fog tortenni. Szuperhatalom, kackac. Etiopianak mindenki szuperhatalom.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.11 16:10

@Susala: a te tetves kurva anyád, kampós féreg. Mondtam már hogy beszéljük meg személyesen, akkor lecsavarom a kampós orrodat és földugom a tetves belterjes kurva anyádnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.06.11 16:00

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Büdös kurva anyád a Móricka, te Napi-hut tönkretevő permanens parazita troll... fingod nincs az egészről, csak habzó szájjal fikázol te szánalmas agyhalott elmebeteg troll patkány. Semmit nem cáfoltál te szerencsétlen csak ugatod az undorító aljas idióta szabvány troll mocskolódásod BOBORJÁNKA... ne válaszolj, nem vagyok rá kíváncsi... ezt is csak véletlen olvastam, mert látható hogy lesben állsz ugrásra készen, hogy gyorsan a szokásos patkány féreg troll dumád ráhányd, aki be mer írni valami értelmeset és IGAZAT...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html