Az igazság, hogy az egészségügyet folyamatos támadások érik. Érzékeny kutatásokat céloznak, legyenek a támadók más kormányok vagy bűnözők - mondta el egy interjúban Jeremy Fleming a brit kormány kommunikációs vezetője a Fintechradar szerint.

Arról is beszélt, hogy a járvány kezdete óta virtuálisan támadják az Egyesült Királyság kórházait és kutatóintézeteit. A hackerek próbálkoznak gyenge jelszavak feltörésével, vírusos linkeken keresztüli fertőzésekkel, de egyelőre az ország kibervédelmi intézete elhárított minden erőszakos próbálkozást.

Arra, hogy kiállhat a háttérben, Fleming nem adott választ, viszont a Guardian szerint a Távol-Keletre, leginkább Kínába vezethetők vissza a támadások. A hackerek szempontjából érthető, miért támadják a Covid-19 vakcina kutatását, hiszen pénzügyileg és politikailag is előnyhöz jutnak azok, akik először kifejlesztik az ellenszert - írja a portál.

Kína egyébként saját védőoltás-kutatással is rendelkezik, mely az első kis mintán végzett vizsgálatok eredményei szerint ígéretes lehet.