Kína egyre jobban fél a végső csapástól

A kínai szoftvercégeket fenyegető tiltás és a Hongkong miatti szankciók nyomán egyre nagyobb a kínai félelem attól, hogy elvághatják az országot a dolláralapú pénzügyi rendszertől. A kínai hatóságok ugyanakkor azt próbálják mutatni, hogy felkészültek a csapásra.
Lovas-Romváry András, 2020. augusztus 16. vasárnap, 08:06
Fotó: Getty Images

Ahogy az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé kezdett válni a viszony az Egyesült Államok és Kína között, úgy találgatták az elemzők, hogy mi lehet a két fél következő lépése az adok-kapokban. Már korábban is felmerült, hogy a két ország közötti vitákban a következő lépés Kínai leválasztása lehet a dolláralapú pénzügyi rendszerről, a kínai hatóságok figyelmeztetést is adtak ki az állami cégeknek, készüljenek fel egy ilyen lépésre.

A Hongkong miatt meghozott amerikai szankciók és a kínai szoftvercégeket érintő amerikai korlátozó intézkedések, a TikTok belengetett amerikai betiltása után most valósabbnak tűnik a veszély. A Reuters összefoglaló elemzése szerint az elmúlt  hetekben kínai tisztségviselők és közgazdászok szokatlan nyíltsággal vitatják meg a lehetséges legrosszabb forgatókönyveket a nyilvánosság előtt, és ezekben nem csak az ország elvágása szerepel a dolláralapú fizetési rendszertől, de a hatalmas kínai kézen lévő amerikai államkötvény állomány elkobzása is.

A Covid-vakcinát csak jüanban adnák

A félelmek miatt egyre inkább előtérbe kerül Pekingben az a lehetőség, hogy növelni kellene a jüan nemzetközi fizetésekben betöltött szerepét, ezzel is csökkentve a dollártól való függést. Az anyag szerint felvetődött az az ötlet is, hogy ha sikerül Covid-19 vakcinát előállítania az országnak, akkor azt csak jüanban lehessen megvásárolni, és ehhez a kínai fizetőeszköz digitális változatát kelljen használni.

A jüan nemzetköziesítése korábban egy amolyan "jó lenne ha lenne" dolog volt, mostanra azonban már egy "szükséges megcsinálni" üggyé változott - mondta a hírügynökségnek Shuang Ding, a Standard Chartered Kínáért felelős elemzési vezetője, aki korábban a Kínai Népbank közgazdásza volt. Ding úgy véli, a Kína és az Egyesült Államok közötti pénzügyi leválás valós és azonnali veszéllyé vált.

Az USA nem viccel

Jóllehet, a világ két legnagyobb gazdaságának teljes szétválasztása nem valószínű, a Trump-kormányzat jelentős nyomást gyakorol abba az irányba, hogy ez legalább a kulcsterületeken, a kereskedelemben, a technológiában és a pénzügyi tevékenységek területén megvalósuljon.

Washington egy csomó Kínának kedvezőtlen intézkedést hozott, ide értve a kínai cégek részvényeinek amerikai tőzsdéken történő jegyzésének korlátozását, ha azok állami tulajdonban vannak és nem felelnek meg az amerikai számviteli standardoknak. Ráadásul a Reuters szerint a hasonló lépesek sora várható még az amerikai elnökválasztás fináléjáig.

A háború már elindult

Egy szélesebb körű pénzügyi háború már elindult, azonban a leghalálosabb taktikák bevetése még várat magára - mondta Ju Jongding, az állami Kínai Társadalomtudományi Akadémia közgazdásza, a Kínai Népbank korábbi tanácsadója. Szerinte a végső fegyver a kínai kézben lévő, több mint egybillió dollárnyi amerikai államadósság elkobzása lehetne, igaz, ezt meglehetősen nehéz lenne végrehajtani és Washington saját magát sebezné meg vele. Azonban a szélsőséges amerikai vezetés miatt a két ország teljes leválása sem elképzelhetetlen, s ezért Kínának fel kell készülnie erre a lehetőségre a nyilatkozó szerint.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint persze bármilyen jel ebbe az irányba komolyan megrázhatná a pénzügyi piacokat és ezzel a globális gazdaságot is. Fang Hszinghai, a kínai felügyelet egyik vezető beosztású munkatársa júniusban egy fórumon úgy nyilatkozott, hogy Kína sérülékeny az esetleges amerikai szankciókkal szemben, s ezért a korai és igazi előkészületeket kell tegyen. Ilyen dolgok ugyanis már megtörténtek számos orosz céggel és pénzintézménnyel.

Guan Tao, a legnagyobb kínai kereskedelmi bank brókercége, a BOC International vezető közgazdásza szerint is fel kell készülnie Kínának a leválásra, mentálisan készülni kell a dollárrendszerből való kirúgásra. Ezért egy nem régi jelentésében sürgette, hogy a nemzetközi jüan elszámolásra létrehozott Nemzetközi Bankközi Fizetési Rendszert használják a dolláralapon működő SWIFT helyett.

Jobb felkészülni

Peking mindenesetre komolyan veszi a figyelmeztetéseket. Öt év szünet után ismét komoly erőfeszítéseket készül tenni annak érdekében, hogy növelje a jüan elfogadottságát a nemzetközi tranzakciókban. A Kínai Népbank múlt hónapban arra szólította fel a pénzintézeteket, hogy részesítsék előnyben a jüanban lebonyolított tranzakciókat és közvetlen befektetéseket.
A jegybank elnöke Yi Gang egy vasárnapi interjúban jelezte, a jüan nemzetköziesítése jól halad, annak használata a határon átnyúló pénzügyi tranzakciókban 36,7 százalékkal növekedett az év első felében.

Azonban mindezek ellenére Kína még nagyon függ a dolláralapú pénzügyi rendszertől, s nagyon komolyan érintené, ha tényleg olyan szankciókkal sújtanák, amely elzárja ettől. Pont emiatt nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen lépés készületlenül érje - mondta Shuang Ding, a Standard Chartered szakértője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.08.17 17:05

@matyi2010:
Nem erted amit leirtam. Kismillio dologban lehet merni egy orszag fejlettseget. Kina az also harmadban a dolgok legalabb 80%-aban, mert nem fokuszal ra a part. 1-2 dolog van, amiben mondjuk befernek a vilagban a top10-ben. Ennek java resze lopott innovacio, amit rabszolgasorsban tartott nep bagoert gyart le. Latod mar, hogy hol a hiba? Az usat szoktak ekezni, hogy nagy a kulonbseg a gazdagok es szegenyek kozott. Kinarol mi a velemenyed? Meddig tarthato fenn? Mert az atlag amerikai azert sokkal jobban el, mint az atlag kinai. Nem is divat oket halomra loni a teren mostanaban.

Kina meg a kozepes jovedelmi csapdatol is messze van. Magyarorszag joval kozelebb all ehhez a szinthez. Kina egy halom sz@r, feldiszitve par karattal. A gazdasagukrol megadott szamuk meg annyira hitelesek, mint orban keresztenysege.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.08.17 15:41

@MLB2019: Annyi kis kancsó,hogy ennyi idő alatt mindig temették,mint most is.Pöcs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.08.17 15:37

@Sancho12: "A szegény dollár azért 1785-óta szenved."
Buta tanulatlan hülyegyerek. Annak a dollárnak mi köze van a mai dodóhoz? B..rom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.08.17 10:56

@rigolya: beszéljünk hát az ujgurokról.
kb mint a kurdok. akarják a szuverenitást, de senki más nem akarja rajtuk kívül. mint minden konfrontáció, ez is egy üzleti befektetés lenne, de 100% kockázat mellett bizonytalan jövőbeli 0% haszonnal... szóval ki fogja az ujgur függetlenségi háborút finanszírozni?
kiharcolni maguknak meg nem tudják, mert hol vannak, mit csinálnak az ujgor milliárdosok?
end of story.
vagyis majdnem! a kínai terjeszkedés most leginkább a környező tengerekre és tajvan köré fókuszál. itt ellenben már túl sok ellenérdekbe ütköznek: usa, japán, dél-korea, ausztrália, fülöp-szigetek, vietnám, malajzia, indonézia, ésatöbbi, mint pl lehet hogy a ruszkiknak sem tetszene egy még erősebb kína a seggükben. ez már komoly tényező, ezekből egy akármilyen kombinációs koalíció erősebb, mint a jelenlegi kína. tajvan inváziója emiatt kétséges erőst.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.08.17 09:53

@Spring01: A szegény dollár azért 1785-óta szenved.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html