Rettenetes dolog jöhet hamarosan

Elemzők szerint az USA új vámjai miatt hat százalék alá lassulhat a kínai gazdaság növekedése, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, lévén 1990 óta nem volt példa ilyen lassulásra. Eközben az régóta ismert adósságbomba ketyegése is kezd fülsiketítővé válni.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 26. hétfő, 14:29
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államok kilátásba helyezett új vámcsomagja, amelyben 300 milliárd dollár értékű kínai árut sújtatnának büntetővámokkal hat százalék alá csökkentheti az ázsiai ország gazdasági növekedését - derül ki a Bloomberg szakértői körkérdéséből. Ha teljesül a jóslat, akkor a kínai gazdaság bővülése 1990 óta nem látott alacsony tempóra lassul. Sok szakértő szerint Kína esetén a hat százaléknál lassúbb növekedés már felér egy recesszióval, és mivel 30 éve volt erre példa erre, nem tudhatjuk milyen csapást mérhet a világgazdaságra, főként hogy Kína ez alatt az idő alatt lett a világ második legnagyobb gazdasága.

Donald Trump amerikai elnök ugyan a világgazdaság turbulenciái miatt szeptember 1-jéről későbbre halasztotta az újabb 10 százalékos beviteli tarifák érvénybe léptetését, ám az elemzők úgy vélik, ha egyszer meglépi ezt, akkor azzal 0,5 százalékpontot faraghat le a kínai GDP bővüléséből. Miután az előrejelzések szerint a tempó amúgy is hat százalékra csökkent volna a jövő évben, az új vámok okozta lassulás miatt ötössel kezdődhet a növekedési mutató.

Két világ

Ahogy az manapság lenni szokott a két érintett fél egészen másként látja a vámháborút. A pekingi kereskedelmi minisztérium szerint az új vámok jelentenek ugyan némi kihívást az országnak, de a probléma kezelhető, és kénytelenek lesznek válaszolni a barátságtalan lépésre. Az USA elnöke viszont nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy ő a "kiválasztott", mármint az az ember, akit a sors arra szánt, hogy kirobbantsa, és megvívja az USA és Kína kereskedelmi háborúját, amit - természetesen - meg fog nyerni.

Pekingben egyelőre nem ijedtek meg az elemzői várakozásoktól: semmi jele, hogy a kormány az év elején hozott gazdaságösztönző intézkedések után újabbakat tervezne. Fontolgatják, hogy megemelik a regionális kormányok kötvénykibocsátási kvótáit, ami utat nyithatna az infrastrukturális beruházások növelése előtt, mivel növelné az erre rendelkezésre álló pénzt, és a központi bank a napokban olyan reformlépéseket tett, amelyek csökkentik a hitelköltségeket, ám a szakértők nem számítanak ennél többre.

Nincs tovább?

A hitelfeltételek lazítása ellen szólhat, ha a kínai gazdaságban ketyegő kölcsönök nagysága most már tényleg elérte azt a szintet, amelyen nem előrelendíti, hanem fékezi a gazdaságot. Sok elemző régóta figyelmeztet arra, hogy az ország hatalmas adóssághegyen ül, ám Fraser Howie független szakértő úgy véli, hogy az ország idén már tényleg átlépte a kritikus határt - derül ki a CNBC-nek adott nyilatkozatából. Az adósságok törlesztése szinte mindentől elvonja a szabad forrásokat, így nem marad pénz új fejlesztésekre.

Kína teljes lakossági, vállalati és államadóssága 2019 első negyedévében meghaladta a GDP 300 százalékát - idézte CNBC az Institute of International Finance nemzetközi pénzügyi szervezet adatát. Ez kissé meghaladja az egy évvel korábbit, aminek az év elején indított állami gazdaságösztönzés lehet a hátterében, mivel az megnyitotta a hitelcsapokat. Howie szerint azonban az újabb hitelkiáramlásnak ára volt, amit most meg kell fizetniük a kínaiaknak.

A GDP a második negyedévben 6,2 százalék növekedett az egy évvel korábbihoz képest, ami 1992 első három hónapja után a leglassúbb ütem és elmarad az első negyedéves 6,4 százaléktól. Emögött is részben az USA-val folytatott kereskedelmi háború áll. Howie úgy véli, a kínai gazdaság növekedése egyértelműen lassul, sok vállalat elhagyja az országot, a beruházások nehezebbé váltak, ezért kérdéses, hogy van-e még kereslet az új hitelekre, amelyek segíthetnék az elmúlt harminc évben megszokott vágtázás folytatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2019.08.27 14:31

És kit érdekel Kína? a kínaiakat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.08.27 02:31

@atombandi:
Itt a link, akit erdekel:

https://blogs.imf.org/2019/01/02/new-data-on-global-debt/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.08.27 02:30

Tovabb kerestem, ezek a 2017-es adatok. Kina akkor 254-en volt, az USA 256%-on. Onnan sikerult 303%-ra ugrani. Az elso negyedevben meg 297%-on allt Kina. Ja es Magyarorszag visszament 157%-ra, a masodik csoportban van, majdnem a legszelen a brancsnak. Erdekes, hogy a csehek, szlovenok, szlovakok mar a fejlett orszagok koze vannak sorolva.

Az arnyekbankrendszer pedig 41%-al emeli a kinai allamadossagot, amit persze ok nem szamitanak bele a hivatalos 50%-ba. Novekszik a hitelfelvetel, az allam is koltekezik, mikozben zuhan az export, a juant meg nem gyozik leertekelni. Egyebkent ennyire leertekelve meg mar nem is ok a legnagyobb gazdasag a vilagon, nem mintha barki is azt hitte volna, hogy a nepessegen alapulo droidtermeles barmikor is gazdasagi erofolenyt ert volna a fejlett nyugati orszagokkal szemben. A kistilu felmuveltek akarnak csak 1 kiragadott szambol nagyot mondani egy komplex folyamatrol.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.08.27 01:44

@atombandi:
Ja, lehagytam a gorogoket, oket 317%-on altak 2016 januarjaban. a tobbi adat is akkori. Kina akkor meg nem volt a top20-ban, a magyar adossag a 18. legnagyobb volt akkoriban. Onnan sikerult 300% fole ugrani. Es nemcsak az allam adosodik, mint az elozo kommentben lathato, hanem a lakossagnak is 700% felett nott az adossaga, igaz ez meg mindig csak alig tobb, mint a harmada az usahoz viszonyitva. (meg a nepesseg miatt kevesebb az egy fore juto, de itt a teljes GDP-hez van viszonyitva), a maradekot a bankok es arnyekbankok meg a vallalatok hoztak ossze. Oriasi pazarlas folyik kinaban es nemhogy fekezni nem tudjak, meg gyorsitanak is rajta. Trump szerintem azzal akar kampanyolni, hogy bedonti kinat. Annyira nem sikerult semmi eredmenyt felmutatnia, hogy valami kurv@ nagy dolgot akar csinalni.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.08.27 01:27

A kina drukkereknek uzennem, hogy sz@rban vannak.

https://hu.tradingeconomics.com/china/government-debt-to-gdp

Az allam is egyre kevebe kepes menteni a bedolo vallalatokat es tartomanyokat.

Az a 300%-ot meghalado teljes adossaghoz viszonyitaskeppen olyanokat mondanek, hogy a szenne adosodott Japan 400%. Magyarorszag 225%. Usa 233%.

Elkezdhetne mar borulni a domino. Hirtelen osszeomlana ez a nagy es eros kina mitosz. Az eppen aktualisan regnalo kedves parttitkar megint lovethetne tankokkal a nepet.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html