Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Viorica Dancila román, Alekszisz Ciprasz görög és Bojko Boriszov bolgár kormányfő, illetve Aleksandar Vucic szerb államfő találkozóján a négy főváros autópálya-összeköttetésének megteremtéséről, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektekről volt szó.

Az európai támogatásra is számító közös terveket még a júliusban Szófiában megrendezendő újabb Kína-KKE találkozó előtt fogja összehangolni a négy ország közlekedési minisztere - derült ki a négy vezető közös sajtótájékoztatóján.

A "balkáni négyek" együttműködését tavaly kezdeményezték, a bukaresti már a harmadik csúcs a tavaly októberben Várnában, illetve a decemberben Belgrádban megrendezett találkozó után. Házigazdaként Dancila úgy értékelte: ez kiváló keret a Dél-Kelet-Európa fejlesztésére, közös gazdasági projektek megvalósítására.

A sajtóértekezleten mindhárom uniós ország miniszterelnöke hangsúlyozta: támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját és konkrétan Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz. Vucic ezt megköszönte és rámutatott: a balkáni tagállamok támogatása nélkül elképzelhetetlen lenne Szerbia EU-integrációja.

A 16+1 formátumként emlegetett Kína - KKE együttműködést mind a négy vezető szóba hozta és azt is hangsúlyozták, hogy a szakminiszterek részvételével kialakítandó munkacsoport még a következő 16+1 fórum előtt egyeztetni fog a közös infrastruktúra-projektekről.
Vucic megemlítette a Temesvártól a szerb-román határon található Temesmóráig megépítendő autópálya, a szerb területen Szkopje felé vezető sztráda, a bolgár határ irányába vezető szerb vasúti pálya korszerűsítése tervét.

Boriszov a Szaloniki-Szófia-Bukarest összeköttetés kiépítéséről, egy a közös bolgár-román határszakaszon megépítendő új Duna-hídról, az égei-tengeri görög és a fekete-tengeri román és bolgár kikötőket összekötő infrastruktúra-fejlesztésről beszélt.

Ciprasz jelezte: az idegenforgalmat és gazdasági kapcsolatokat is erősíteni fogja, ha megvalósul a görög, román és bolgár kikötővárosok, illetve a Szaloniki és Belgrád közötti korszerű vasúti összeköttetés, a görög városokat Szófiával és Bukaresttel összekötő autópálya. A görög miniszterelnök azt mondta: országa az eddigi 16+1 fórumokon csak megfigyelőként részt, de teljes jogú tagként akar csatlakozni a Kína-KKE együttműködéshez.