Kinek kell dolgoznia az új szabadnapon?

Káoszt okozott Lengyelországban, hogy a törvényhozás egy kutyafuttában hozott döntéssel ünnepnappá nyilvánította november 12-ét. A szabadnap nem mindenkinek lesz szabad.
Barabás Júlia, 2018. november 6. kedd, 16:01
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Tovább tart a vita az vadonatúj ünnepnap körül Lengyelországban - derül ki a gazeta.pl cikkéből. A lengyelek november 11-én ünneplik függetlenségük visszaszerzésének 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból a parlament elfogadta (és az államfő gyorsan alá is írta), hogy november 12. is állami ünnep legyen.

A hamar munka azonban ezúttal sem volt jó, mert a szabadnap ütközik a vasárnapi zárva tartás szabályozásával. A törvény első verziója  szerint november 12. nem lett volna szabadnap a kereskedelemben dolgozóknak, ám a szenátusnak ez nem teszik. Ezért a szejm november 7-9. közé eső ülésén újra napirendre kerül a jogszabály.

Egy a Rzeczpospolitának nyilatkozó jogi szakértő szerint a Munka törvénykönyve értelmében az általános szabályok érvényesek erre a napra, nem pedig a vasárnapi kereskedelmi tilalomra vonatkozó különleges előírások, amelyek között a november 12-e nem szerepel ünnepként. Az előbbi szabályai szerint ünnepnapokon is megengedett a munka mindenütt, ahol váltakozó műszakok vannak, tehát csaknem minden boltban is.

HOZZÁSZÓLÁSOK