Konkrétumokat várnak Trumptól?

Európa azt várja a Varsóban tartózkodó Donald Trump amerikai elnöktől, hogy egyértelműbben fogalmazzon, mint eddig, hiszen több fontos kérdésben eddig "meglehetősen ellentmondásosan" nyilatkozott - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 csütörtök reggeli műsorában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 6. csütörtök, 08:21
Fotó: MTI/AP

Magyarics Tamás ezek közé sorolta a NATO, a klímaegyezmény, a szíriai és az ukrajnai konfliktus, valamint az Oroszországhoz fűződő viszony kérdését, hangsúlyozva, hogy az amerikai kereskedelmi hiány miatt gazdasági kérdésekben is "egyet nem értés van" több állammal, köztük Németországgal - írja az MTI.

Azt mondta: alakíthat az erőviszonyokon, ha rendszeressé válik az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítása Európába, mivel ez csökkentheti Oroszország 35 százalékos arányát a kontinens energiaellátásában. A közép-európai államok szerepéről szólva pedig a szakértő arról beszélt, hogy ezek az országok "egyfajta ellensúlyt jelenthetnek a francia-német tengellyel szemben", ráadásul a térség felértékelődése várható a brexitet - Nagy-Britannia uniós kilépését - követően.

HOZZÁSZÓLÁSOK