Kopogtat a csődhullám Németországban? Friss adatok érkeztek

A csődbejelentési kötelezettség válság idejére bevezetett lazításának a feloldásával decemberben megemelkedett ugyan a vállalati csődök száma Németországban, de csődhullám nem következett be az IWH gazdaságkutató intézet felmérése alapján.
K. Kiss Gergely, 2021. január 7. csütörtök, 14:30
Fotó: Reuters

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) rendszeres csődtrend-jelentésének csütörtökön bemutatott aktuális száma alapján tavaly decemberben közel harmadával, 30 százalékkal 921-re emelkedett a bejelentett csődök száma az előző három hónap átlagához képest, de nagyjából megfelelt az egy évvel korábbi, 2019 decemberi szintnek - idézi az MTI.

A bejelentett csődök megemelkedett száma csekély hatással volt a munkahelyekre, mivel a csődbe ment vállalatok 10 százalékát kitevő nagyobb cégek összesen mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztattak.

A koronavírus-válság vállalati szektorra gyakorolt negatív következményeinek az enyhítése érdekében a német kormány az elmúlt év tavaszán lazította a csődbejelentés fizetésképtelenségre és túlzott eladósodásra vonatkozó követelményrendszerét. A fizetésképtelenség bejelentésére vonatkozó rendelkezések esetében októberben állt vissza az eredeti követelményrendszer, a túlzott eladósodás bejelentésének lazított követelményrendszere pedig január végén veszíti hatályát.

Steffen Müller, az IWH csődök elemzésével foglalkozó struktúraváltási és termelékenység-kutató osztályának a vezetője szerint a decemberi adatok megerősítik a kutatóintézet korábbi prognózisait, miszerint nem fog csődhullámra sor kerülni Németországban a járványvédelmi gazdasági korlátozások miatt.

"A bejelentési kötelezettség visszaállítása a korábbi szintre csak a csődök számának mérsékelt növekedését vonta maga után és nem váltott ki csődhullámot" - fogalmazott. "A csődök száma januárban és februárban is a többéves átlag közelében fog maradni. Februárig biztosan nem kell csődhullámra számítani" - olvasható a jelentésben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2021.01.07 15:00

Csődhullám van és lesz mindenütt, fejlett országokban is a járvány miatt nyilván. Ez szinte természetes. A kérdés az, hogy az adott ország kiheveri és képes gyorsan regenerálódni, vagy beleroppan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html