Kiderült, mégis látszik a koronavírus hatása a halálozási adatokban

Mintegy 170 ezerrel több haláleset történt 2020 márciusa és júniusa között Európában az elmúlt négy év ugyanezen időszakához képest - írja az Index az Eurostat adatai nyomán.
Szász Péter, 2020. október 20. kedd, 16:42
Fotó: Getty Images

A luxembourgi székhelyű hivatal 26 uniós tagország halálozási rátája alapján megállapította, hogy az utolsó négy év átlagához képest a legtöbb, 36 ezer - halálesetet március vége és április eleje között regisztrálták az EU-ban.

A január-márciusi halálozások terén Spanyolország a listavezető, ahol 48 ezerrel többen hunytak el a korábbi évek átlagánál. A dél-európai országot Olaszország, Franciaország és Németország követi 46 ezer, 30 ezer, illetve 10 ezer elhalálozással. A többi 21 tagállamban ugyanebben az időszakban az átlagnál 25 ezerrel többen haltak meg - olvasható a portálon.

Területi szintre lebontva az olaszországi Bergamóban és a spanyolországi Segoviában volt a legjelentősebb a halálozások számának megugrása. Az összmutatók tekintetében Észak-Olaszországban, Spanyolországban és Közép-Európában hunytak el a legtöbben az elmúlt évek átlagos halálozási statisztikáihoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK