Kemények a szerbekkel szemben a csehek

Elégedett a cseh egészségügyi vezetés: csak maroknyi külföldről hazatérő turistánál regisztráltak koronavírus-fertőzést, ugyanakkor néhány balkáni állam esetén szigorítanak.
Barabás Júlia, 2020. július 18. szombat, 07:20
Fotó: AFP

Maroknyi cseh turistát teszteltek pozitívra hazatérése után - jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Radio Praha cikke szerint. A tárcavezető azt követően értékelte a helyzetet, hogy egy hónapja nyitották meg a határokat a többi EU-tagállam állampolgárai és a kiutazó csehek előtt. Ugyanakkor Szerbia és Montenegro felé újra szigorításokat vezettek be.

Vojtek szerint elszigetelt esetekről van szó a visszaérkező turisták esetén, bár a kormány ennek ellenére folyamatosan módosítja a járvány szempontjából veszélyes országok listáját. Ennek során kerül a kockázatos országok közé a napokban Szerbia és Montenegró. Vojtek szerint ennek az az oka, hogy a fertőzések száma 100 ezer lakosra vetítve átlépte a 16-ot (elérte az 50-et).

Montenegróban ugyanakkor elszigetelt fertőzési gócokról van szó - mondta Jan Papez, a cseh utazási irodák szövetségének elnöke. Emlékeztetett arra, hogy Szlovénia azért szigorított Csehországgal szemben néhány hete, mert az ország bányavidékén kialakult egy járványgóc. Nem tettek mást, csak mechanikusan alkalmazták a kormány járványkritériumát. Csehországba Szerbiából és Montenegróból csak negatív vírusteszttel vagy két hét karantén után lehet belépni.

HOZZÁSZÓLÁSOK