Nagyon fontos, hogy ha már ennyi információval bombáznak bennünket, és ha ennyire átláthatatlan vagy bizonytalan a helyzet, akkor legalább a mindennapjainkat tegyük átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá - tanácsolja a szabadkai Boris Telecki pszichológus, aki a vajdasági Szabad Magyar Szónak adott interjút. Legyen egy napi rutinunk, egy struktúránk, ami nagyon fontos, mert ez jelenti ilyenkor nekünk a legnagyobb biztonságot.

A pszichológus szerint mindenkinek egyénileg kell felállítania a saját napi rutinját, de fontos, hogy a napunk be legyen osztva. Akár minden reggel készíthetünk egy listát arról, hogy mi az aznapi célunk, ezzel a produktivitás és a normalitás érzetét keltve. A pszichológus szerint nemcsak a napunk betáblázása fontos, de az is, hogy ne pizsamában legyünk egész nap otthon.

Rendellenes helyzetben az a normális, hogy mi is rosszul érezzük magunkat. Ha erre ráébredünk, akkor fontos visszatérni a hétköznapi feladatainkhoz. Még egyszer hangsúlyozni kell: ilyen helyzetekben nagyon fontos a rutin, ezzel eltereljük a figyelmünket.

Ne vigyük túlzásba az informálódást. Segíthet rajtunk az információ, de csak akkor, ha objektív, igazságon alapszik. Tehát le kell csökkenteni a híreket, de informálódni kell a megbízható forrásokból. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy utánaolvassunk a betegségnek. Ne csak a negatívumokra koncentráljunk, hanem arra is, hogy rengetegen felépültek a fertőzésből, és nemcsak fiatalok, de idősek is.

Sajnos azt kell látnunk, hogy a járványt egyesek manipulációra is használják, hiszen a félelemmel nagyon jól lehet manipulálni. Ezt is figyelembe kell venniük az embereknek. Figyeljünk oda, hogy ne kerüljünk bele ezekbe a manipulációs körökbe, mert attól csak nyugtalanabbak leszünk.