Koronavírus: megmérték, mennyi vírust enged át egy sebészi maszk - íme, az eredmény

A sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről emberre történő átvitelét - derül ki egy, a Nature folyóiratban nemrégiben publikált kutatásból. A vizsgálat során 246 résztvevő bevonásával tesztelték az arcmaszkok szűrőképességét.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 12. vasárnap, 14:50
Fotó: Getty Images

A légúti vírusfertőzések által okozott tünetek széles skáláját összefoglalóan akut légúti megbetegedésként, vagy közönséges megfázásként ismerjük. Ezen vírusok emberről emberre történő terjedése direkt vagy indirekt kontaktus, légúti nyálcseppek (>5 µm), illetve aeroszolok (legfeljebb 5 µm) útján történhet. A kézhigiéné és az arcmaszkok használata fontos szerepet játszhat az influenzavírus terjedésének megakadályozásában, de egyéb légúti vírusok (köztük a Covid-19) esetén hatékonyságuk még nem tisztázott - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkben.

A sebészi maszkok eredetileg a páciensek védelmére szolgáltak a viselő (sebész) által okozott sebfertőzés és kontamináció megakadályozására, és csak később alkalmazták egészségügyi dolgozók fertőződésének megelőzésére. Ugyanakkor a sebészi maszkok szűrőképességéről csak in vitro adatok állnak rendelkezésre, vagyis csak ellenőrzött körülmények között, élő szervezeten kívüli kísérletekben vizsgálták.

Megmérték a levegő vírustartalmát

Egy nemrégiben, a Nature folyóiratban megjelent tanulmányban koronavírusok, influenzavírusok és rhinovírusok (a náthát, megfázást leggyakrabban okozó vírus) esetében vizsgálták a cseppfertőzés és aeroszol útján történő terjedést. Akut légúti megbetegedésben szenvedő gyermekek és felnőttek bevonásával számszerűsítették a kilégzett levegő vírustartalmát és mennyiségét, illetve vizsgálták a sebészi maszkok szűrőképességét - írja a semmelweis.hu.

A vizsgálatba 246 résztvevőt vontak be, majd randomizálást követően 124 alany maszk viselése mellett és 122 egyén maszk nélkül biztosított kilégzési, illetve torok- és orrváladék mintát. A 246 páciensből 123 egyén esetén legalább egy légúti vírust kimutattak RT-PCR (reverz transzkripciós polimeráz-láncreakció) segítségével. Ebből 111 esetben állt fenn valamilyen vírusfertőzés (humán koronavírus 17, influenzavírus 43, rhinovírus 54 esetben, amelyből egy páciens esetén korona- és influenzavírus fertőzés, illetve két alany esetén influenza-és rhinovírus fertőzés együttesen állt fenn).

A tanulmány szerint általánosságban elmondható, hogy a vírusürítés mértéke magasabb volt az orrváladék mintában, mint a torokváladékban mindhárom vírus esetében, továbbá maszk viselése nélkül kimutatható volt a vírus RNS mind a légúti partikulumokból, mind aeroszolból. Maszk viselése nélkül a koronavírus tekintetében a légúti nyálcseppminták 30 százalékában, míg az aeroszol minták 40 százalékában volt kimutatható a vírus.

Ezzel szemben maszk viselése mellett sem a légúti partikulumok, sem az aeroszol mintáiban nem detektáltak vírust, ez az aeroszol esetén szignifikáns különbséget, míg a légúti partikulumokat tekintve csökkenő tendenciát jelentett - idézi a tanulmányt a semmelweis.hu.

Maszk használata nélkül influenzavírus esetén a légúti részecskék 26 százalékában, az aeroszol minták 35 százalékában mutatták ki a vírust, míg maszk viselése mellett szignifikánsan kevesebb a vírust mutattak ki a légúti részecskékben (4 százalék), míg az aeroszol mintákban nem volt jelentős csökkenés.

Tehát?

A vizsgálat alapján megállapították, hogy a sebészi arcmaszkok használata szignfikánsan csökkentette az influenzavírus RNS légúti nyálcseppekben, illetve a koronavírus RNS aeroszolban való kimutathatóságát, illetve további csökkenő tendenciát mutatott a koronavírus RNS légúti partikulumokból történő detektálhatósága.

Ezen eredmények szerint a sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről emberre történő transzmisszióját

- idézi a tanulmány következtetését a semmelweis.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.04.13 08:48

@Mekelekke:
Hogyan lehet egy maszkban tüsszenteni? Ha mégis akkor a váladék ott kenődik az arcodra. Nagyon higiénikus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.13 00:11

Úgy látom szövegértelmezési problémák vannak, mondjuk a csikk szövege sem próbál közérthető lenni. Ez a cikk KIZÁRÓLAG arról szól, hogy amikor valaki fertőzött és köhög/tüsszög de sebészi maszkot visel, a maszk szinte teljesen megakadályozza a fertőzés továbbadását. És nem azért adsályozza, mert a maszkon lévő lyukak kisebbek, mint egy vírus, hanem azért, mert a maszkon lévő lyukai kisebbek, mint azok a picike (kiköhögött) lebegő vízcseppek, amelyekben a vírusok utaznak emberről emberre. Egy-egy ilyen kiköhögött picike (aeroszol) vízcsepp többnyire egy milliószor akkora, mint egy vírus, ezért képes megfogni a maszk szövete a fertőzést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.12 23:44

@Józsi2222:
Majd ha lesz egy hideg hajnal figyeld meg a párát kilégzéskor, akkor jól látható a pára ami utaznak a vírusok.
Hogyan lehet a maszkban tüsszenteni orrot fújni köhögni?
Használok maszkot permetezéskor, de alig várom hogy ledobjam.
Placebo!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.04.12 21:21

@Zsaba:
"Egy vírus nem tud átmenni semmin, mivel nem tud mozogni"
Még soha nem éreztél semmilyen illatot?
Az illat anyagok molekulái sokkal kisebbek mint a vírusok.
De emiatt nemhogy kevesbé tudnának terjedni a levegőben, hanem még könnyebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.04.12 21:09

@znojmo:
A vízcsepecskéket szűri ki.
A vírusokmeg ebben utaznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html