"Csodálatosak vagytok!" - így startolt a vírustesztelés Szlovákiában

Elindult az országos tesztelés Szlovákiában, a miniszterelnök megdicsérte a vizsgálatra igyekvőket. Egy részüknek több órát kell várniuk. A szlovák honvédelmi miniszter türelmet kért az emberektől, az államfő pedig arról beszélt, hogy nincs kellően előkészítve a program.
Csernátony Csaba, 2020. október 31. szombat, 11:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel - A kép illusztráció

A múlt heti kísérleti fázis után szombaton megkezdődött Szlovákiában az országos koronavírus-tesztelés. A tesztelési pontokon minden Szlovákiában élő embert megvizsgálnak az úgynevezett antigénteszttel. Bár az eredmény gyorsan - akár 15 perc alatt megvan - igaz, kevésbé pontos mint az úgynevezett PCR-tesztek.

Sorok és előzékenység

A Paraméter.sk szlovákiai magyar nyelvű hírportál szerint reggel hosszú sorok alakultak ki a tesztelési helyszíneken és több órát kell várniuk az embereknek. A lapnak egy férfi azt mondta, nagyjából reggel fél nyolckor állt be a sorba a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolánál és nem sokkal 10 óra előtt került sorra. A tesztelés szerint zökkenőmentesen zajlott és az eredményt is megkapta 15 perc múlva. Azt is elmondta, előfordult, hogy kerekesszékes személyt engedtek előre a sorban.

"Csodálatosak vagytok!" - ezt a szlovák miniszterelnök, Igor Matoviè üzente hivatalos Facebook-oldalán a szlovákoknak, utalva arra, hogy reggeli kilencig a mintavételi pontok 97,2 százalékán elindult a tesztelés. Jaroslav Naï honvédelmi miniszter arra kérte a szlovákokat, legyenek körültekintőek és tartsák be az önkormányzatok utasításait. Azt tanácsolta az embereknek, ne menjenek azokra a helyekre, amelyek tele vannak. "Van idő ma, és holnap is" - tette hozzá. A szlovákiai szabályok szerint, akik nem vesznek részt a mostani hétvégén és a következő hétvégén zajló országos tesztelésen és negatív PCR-tesztet sem tudnak felmutatni, azoknak be kell tartaniuk a rá vonatkozó korlátozásokat.

Az államfő nem szeretne szankciókat - magyar segítséggel zajlik a tesztelés

Egy másik magyar nyelvű szlovák újság, a pozsonyi Új szó szerint Zuzana Èaputová államfő nem mindenben ért egyet a szlovák kormánnyal. Azt kérte, hogy az országos tesztelés mellőzése ne járjon semmiféle szankcióval. Szerinte ugyanis a hiányzó egészségügyi dolgozók miatt az országos tesztelés nincs kellőképpen előkészítve.

Az tény, hogy a szlovákiai tesztelés menedzseléséhez rengeteg dolgozó kell. Magyarország ezért 200 egészségügyi dolgozóval segíti a szlovákiai projektet. Erről Ivan Korcok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter számolt be a Twitteren, egyúttal megköszönte a magyarok segítségét.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.31 18:07

@europeer:
Ne hózd fel magad. Szlovákia egy másik ország, hogy mit tesznek és mire költik el az adófizetők pénzét az az ő dolguk.
Másrészt mivel még egy országban sem volt országos teszt ezért sok országban a megfelelő szakemberek értékes eredményekhez juthatnak. Kellenek az ilyen más utat járó módszerek, hogy lássunk egy másfajta módszert is a vírus elleni harcban. A tavaszi svéd járványkezelésre is szükség volt, azért van most nálunk is és más országokban is lazábbra engedve a gyeplő, de látva a vírus terjedését egyre több ország elkezd most szigorítani.
Keresni kell a megfelelő járványkezelést, mert ilyen eddig nem volt korábban és ezért nincs tuti recept rá.
Arra is jó az országos teszt, hogy az ottani (át)fertőződöttséggel lehet nagyjából itthon is számolni. Szerintem a honi szakemberek is nagyon kíváncsiak az ottani teszt (vég)eredményekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.31 13:01

Ez a Matovics is csak barom politikus.
Elindította úgy a tesztelést, hogy fogalma sem volt arról, hogy mennyi szakember áll rendelkezésre.
Ha meg tudta, akkor mégnagyobb barom.
Nem tájékoztatta előre az elnököt, Csaputovát. A népet szopatja ezzel a faxsággal.
-----------
A magyar qrmány meg neki segít, ahelyett, hogy az itteni tesztelésre várókat látnák el időben.
200 eüsnek tud 1000 eurót fizetni, miközben a munkanélküli május óta nem kapja meg a törvényes pénzét.
Embertelen, rohadák fideszes kormány.
------------------
Visszatérve erre a barom Matovicsra, már maga is elismerte, hogy faxságokat csinál:
Igor Matovic: Soha többé nem akarok miniszterelnök lenni
2020. október 29. csütörtök - 19:25
https://www.bumm.sk/percrol-percre/2020/10/29/igor-matovic-soha-tobbe-nem-akarok-miniszterelnok-lenni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html