Rossz hír a koronavírusról: többször is el lehet kapni

Egy hongkongi férfi az első, aki dokumentáltan újrafertőződött a SARS-CoV-2 koronavírussal – írja a The New York Times (NYT).
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 24. hétfő, 23:14
Fotó: Getty Images

Hasonló esetekről korábban is volt már szó, de ez az első olyan, ahol a tesztek is bizonyítják az újrafertőzést - írja az Index a NYT-ra hivatkozva.

Az egyébként egészséges 33 éves férfi Spanyolországból tért haza, amikor a tesztje pozitív lett. Négy és fél hónappal korábban már egyszer átesett a Covid-19-en, akkor enyhe tünetekkel, most egyelőre tünetmentes. Ez azt jelentheti, hogy a fertőzöttség csak pár hónapos immunitást biztosít, és ez kihatással lehet a készülő vakcinákra is.

A NYT szerint férfiban talált vírus megegyezett azzal, ami júliusban és augusztusban Európában keringett, vagyis nem a korábbi fertőzés nyomai bukkantak fel, hanem egy új fertőzésről van szó.

A Hongkongi Egyetem kutatói a férfi mindkét fertőzésekor levett vírusmintát megvizsgálták, és jelentős különbségeket találtak a vírusok között. A náthát okozó koronavírusokról tudjuk, hogy egy évben akár többször is fertőzhetnek, de a szakértők abban bíztak, hogy a jelenlegi járvány mögött álló koronavírus inkább hasonlít a korábbi SARS és MERS vírusokra, amik fertőzés után akár több éves védettséget is nyújthattak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.08.24 23:45

Nem jó hír. Rövid a védettség. Komoly feladat elé fogja állítani az egészségügyi ellátórendszert. A gazdasági növekedés pedig így tényleg nagyon elnyújtott lesz. Gyógyászati szektorba kell befektetni, ott lesz erőteljes a növekedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html