Közelebb került az EU a szakadáshoz

Kibékíthetetlen ellentét alakult ki a brit kormányfő és európai kollégái között azzal a tervvel kapcsolatban, amely szerint a Nagy-Britanniába érkező vendégmunkások négy éven át nem vehetnék igénybe a munkavállalásukhoz kapcsolódó szociális juttatásokat. A vita a szigetország uniós kilépéséhez vezethet.
Napi.hu, 2015. december 5. szombat, 12:44
Fotó: Reuters

David Cameron brit miniszterelnök feladta a reményt arra, hogy az EU decemberi csúcstalálkozóján dönthetnek kormányának uniós reformjavaslatairól - jelentette a Financial Times (FT). London legkésőbb 2017 végéig népszavazást ír ki Nagy-Britannia kiválásáról az EU-ból (Brexit) - a legfrissebb hírek szerint jövő júniusban akarják megtartani a referendumot -, amely előtt szeretne jelentős változtatásokat elérni az EU működésében.

Cameron jelezte, hogy reformjai elfogadásától teszi függővé, mire biztatja a briteket. Ha nem éri el, amit akar, akkor a függetlenségpártiak mellé áll. A decemberi csúcson nem kis részben azért nem születhet döntés, mert a brit kormányfő megmakacsolta magát a csomag legkritikusabb elemével kapcsolatban.

Megmerevedett álláspontok

Nevezetesen jelezte európai kollégáinak, hogy akár az európai alapszerződés megváltoztatásának árán is el akarja érni, hogy a szigetországba érkező vendégmunkások négy évig ne juthassanak hozzá az állásukkal járó szociális juttatásokhoz. Mivel ez megsértené a szabad munkavállalás uniós alapelvét, hiszen eltérően kezelné az uniós polgárokat, elfogadásához módosítani kellene az alapszerződést.

London ugyan egy egyszerűsített eljárást képzelne el erre, ám ez aligha végrehajtható. Emellett el sem juthat idáig a kérdés, mert sem az EU kontinentális nagyágyú államai, sem kelet-közép-európai tagjai nem fogadják el a szabad munkavállalás elvének feladását.

Beszóltak a csehek

Ez utóbbit világossá tette Tomas Prouza, a cseh kormány európai ügyekben illetékes államtitkára. Lényegében a többi kelet-közép-európai kormány nevében is kifejtette: csak akkor fogadható el a négyéves moratórium, ha az a brit munkavállalókra is vonatkozik. Például azokra, akik külföldi tartózkodás után térnek vissza a szigetországba.

Az EU keleti tagállamainak lakói 45 éven át, a hidegháború alatt másodrendű állampolgárok voltak Európában, ezért elfogadhatatlan számukra, hogy újra ilyen helyzetbe kerüljenek - fejtegette arra utalva, hogy a régióból százezrek próbálnak szerencsét Nagy-Britanniában.

Nem reális

A halasztás azt követően derült ki, hogy Cameron telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral. A Downing Street közleménye szerint a felek úgy látták, hogy nehéz kérdések maradtak nyitva, amelyek nagy részét nem lehet lezárni a csúcs időpontja, december 17-18. előtt. A brit miniszterelnök így most a következő csúcsértekezletre próbálja bevinni a reformcsomagot. Ezt februárban tartják.

Egyben ez az utolsó esély arra, hogy június előtt döntés szülessen a reformok ügyében, s így - ha végül a nyár elején lesz a referendum - ennek tudatában dönthessenek a britek a maradásról vagy a függetlenségről. A halasztást az FT tudomása szerint megkönnyebbüléssel fogadták az európai fővárosokban, mert az utóbbi hetekben úgy érezték, hogy Cameron keménykedése egyre valószínűbbé teszi a britek kiválását az EU-ból.

Nem hisznek benne

Az elmúlt hetek összességében az elhidegülés jegyében teltek. Számos uniós vezető figyelmeztette brit kollégáját, hogy az uniós alapszerződés módosítása politikailag és jogilag is lehetetlen. Francois Hollande francia államfő jelezte Cameronnak, hogy a "Sokat akar a szakra, de nem bírta a farka" közmondásnak megfelelő hibába eshet.

A franciák mellett a német döntéshozók is egyre frusztráltabbak, egyre inkább úgy érzik, nem tudják megállítani a szigetország kiszakadását az EU-ból. A német álláspont szerint Cameron csúszott le a decemberi időpontról álláspontjának megmerevítése miatt. A berlini kormánynak fontosabb, hogy a bevándorlási válság kapcsán érdemi politikai határozattal záruljon a csúcsértekezlet.

Oldják meg!

Vezető német tisztviselők már nem biztosak abban, hogy Camaron az EU-tagság mellett fog kampányolni - idézte az FT Charles Grantot, a Centre for European Reform kutatóintézet munkatársát. Egyre gyengébbnek látják a Brexit elkerülésének lehetőségét, és világossá akarják tenni, hogy ennek - ha végül bekövetkezik - nem Németország lesz az oka.

Berlin álláspontja szerint az Európai Bizottság, illetve az állam- és kormányfők testülete, Európai Tanács feladata, hogy összehozza a megállapodást a britekkel. Nem a németek dolga ennek az ügynek a kezelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.12.05 21:07

a kapszulás kávégéptől pedig epilepsziát is kapna cameron.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.12.05 19:29

Aggodalomra semmi ok: UK kilép, Schengen megszűnik, az EU - örüljetek NER-esek! - felbomlik.
Nem kell többé befizetni semmit, megmarad a féltve őrzött szuverenitás.
Cserében nem is kapunk semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2015.12.05 13:57

Cameron csak azt akarja bevezetni amit a Franciak mar reg bevezettek, ha nem dolgozol nincs segely. De igy van ez Magyarorszagon is. Az egyetlen buktato az egeszsegugyi elatas megvonasa, ami azt jelentene hogy a bendegmunkas 4 evig sehol nem kapna egeszsegugyi elatast. Ez kemeny dio de megoldhato peldaul ha egy Magyar ki megy dolgozni Angliaba akkor fizetnie kell magyarorszagon a havi 6 ezet hogy biztosittott maradjon (vagy magan biztosito ami dragab). Ki kell valtani az EU-s biztositasi kartyat es ugy elatjak Angliaban, de szamlat elkuldik a magyar TB-nek. Persze ez tobb orszagnak nem tetszik mert az Angol egeszsegugy nagyon draga, igy a szamlak igen magasak lesznek ha ezt a reformot veghezviszik.
Egy szo mint szaz A Unios orszagok nem a segely megvonasa hanem a egeszegugyi koltsegek atharitasa a szarmazo oszag karara.
Lehet hogy uzleti megfontolaas van az egesz mogott met ha a dolgozok biztosittottak akarnak lenni ugy maganbiztositokhoz fordulnak (igaz ez elege furcsa mert akkor a allam fele fizetett biztositas kidobott penz). ami oriasi uzlet........akarmit nezunk a politikusok mindig a milliardosok zsebere jatszanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html