Kudarc az EU-csúcson - új javaslat készül a Brexit miatt

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke új megállapodástervezetet készít Nagy-Britannia uniós reformigényeiről, miután kétoldalú egyeztetéseket folytatott több tagállami vezetővel - közölték diplomáciai források az uniós állam-, illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján.
MTI-Eco, 2016. február 19. péntek, 12:44
Fotó: Reuters

"Tuskon áll, hogy kidolgozza a kompromisszumos javaslatot, és meggyőzzön mindenkit" - mondták nevük elhallgatását kérve nyilatkozó illetékesek.

Az európai tanácsi elnök reggel 7 órakor hagyta el az előző napon kezdődött csúcstalálkozó helyszínét. Más források beszámolója szerint a hajnalba nyúló tárgyalásokon eddig egyik főbb vitás pontot sem sikerült rendezni.

A tárgyalásokon történt némi előrelépés, még nem sikerült megállapodni Nagy-Britannia uniós reformigényeiről - közölte David Cameron brit miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcstalálkozó pénteki zárónapján. Cameron tájékoztatása szerint hajnalba nyúlóan, reggel 5 óráig tárgyalt kormánya követeléseiről, egyelőre azonban nem jutottak egyezségre. "Mint mondtam, csak akkor kötök megállapodást, ha megkapjuk, amire Nagy-Britanniának szüksége van" - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Más források beszámolója szerint a hajnalba nyúló tárgyalásokon eddig egyik főbb vitás pontot sem sikerült rendezni.  Angela Merkel német kancellár péntek délelőtt hangsúlyozta, országa készen áll a kompromisszumra annak érdekében, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig kijelentette, szerinte pénteken sikerül megállapodásra jutni a brit reformkövetelésekről. "Komolyan bízom benne, hogy Nagy-Britannia benne marad az EU-ban" - mondta. Hasonló véleményének adott hangot Mariano Rajoy spanyol ügyvivő miniszterelnök is. "Úgy gondolom, hogy egyezményre jutunk, és szerintem ez nagyon jó Európa, a britek és a magunk számára is" - vélekedett a kormányfő.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi parlamenti választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást. David Cameron e célból minden egyes tagállami vezetővel legalább két alkalommal egyeztetett, húsz tagországba ellátogatott, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével pedig közel harminc megbeszélést folytatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.19 23:33

@Bulemia: Közben döntöttek, teljes a kudarc.

De kié?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.19 23:23

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:

ÖRÖM!

( A KGST-ben sohasem volt kudarc, egyetértés uralkodott. demokratikusan ! )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.19 22:02

@papagaga:
egyszerű pedig a válasz. nekik az indiai meg paki bevándorlók a régi gyarmataik miatt jöhetnek. többségük jól beszéli az angolt, mostoha körülményekhez volt szokva, semmiért nem panaszkodik, bármilyen munkát zendülés nélkül megcsinálnak, a segélyt hírből sem ismerik, nincs is ilyen fogalom a számukra.

a magyar meg szlovák segílyesek, na ők már egyértelműen csak a lehúzásra mennek. dolgozni eleve nem akarnak, angolul tanulni szintén nem, a támogatásokért viszont sorba állnak. itt simán kapnak kiutalt lakásokat, minél több a gyerek, annál gyorsabban és annál nagyobbat.

egyértelműen pusztítják felélik az angol életszínvonalat, ez ellen tiltakoznak. cameron ott hibázik, hogy igazából csak szemfényvesztő de jól körülhatárolható kör ellen akar fellépni, de épp olyan alapjogokat akar csorbítani, mégha a legenyhébb formában is, amit nem lehet. simán egyetértenék amúgy ezekkel a korlátozásokkal, minden jóérzésű ember ezt tenné, csak az alapjogokat csonkolni, ennyi miatt nem fogják engedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.19 17:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.02.19 15:09

Reszben igazat adok Cameronak foleg a gyereknevelesi tamogatasban, miert fizetne anglia azok a gyerekek utan akik mas orszagban elnek.......DE.....Anglia kettos mercet alkalmaz a Unios es a mas orszagokbol erkezettekel szemben...........egy Indiai vagy Pakisztani megteheti hogy Angliaba hozza a (leszazalekotl, nyomorek, nyugdilajas) hozatarozoit es az Angol allam fizeti az ellatasukat......minden megkotes nelkul.......ez ellen miert nem lep fel Cameron??????...pedig mar egy ket kepviselo szova tette....ezek a koltsegek joooooval magasabbak mint az Unios munkavalalok altal kert jutatasok.......Szerinted egy unios munkavalalo meg ha angol allampolgar ma megtehetti ugyanezt......NEM...Nem....szoval van it is mit sepregetni.....rejtegetni a szekrenyben....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html