Minden okom megvan arra, hogy feltételezzem: az orosz hadsereg délről és keletről meg fogja támadni Ukrajnát - jelentette ki Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a Kyiv Post tudósítása szerint. Ukrajna pillanatnyilag egy átfogó invázió veszélyével néz szembe. A védekezésre a hadsereg, a rendőrség és az újonnan létrehozandó, 20 ezer fősre tervezett Nemzeti Gárda áll majd rendelkezésre.

Parubij becslése szerint az orosz-ukrán határ mellett 80 ezer orosz katona áll készen a bevetésre. Moszkva az invázióban 270 tankot, 180 felfegyverzett járművet, 380 ágyút, 18 rakétavetőt, 140 harci repülőgépet, 90 katonai helikoptert és 19 kisebb vízi járművet, illetve hajót vethet be. Az orosz kormány ugyan megígérte, hogy a március eleji hadgyakorlat után visszavonja katonáit a bázisaikra, ám Parubij szerint a határ menti orosz erők létszáma még nőtt is az elmúlt napokban.

Már itt vannak

Állítása szerint a belügyminisztérium már el is fogta az ország Krímen kívüli részén megjelent első behatolókat. Több személyt letartóztattak azzal a váddal, hogy hírszerző tevékenységet folytattak Ukrajnában. A donyecki régióban szabotázsok előkészítésével gyanúsítottak meg egy embert. Parubij agitátorokról is beszél, akik az orosz hadsereg elitalakulatainak tagjai. Ezek célja a szabotázsok végrehajtásán túl provokáció. Egyesek közülük még a kijevi tüntetők közé is beszivárogtak.

Parubij arról is beszámolt, hogy a határőrség megakadályozta 3700 orosz állampolgár beutazását Ukrajnába. A hatóságok gyanúja szerint radikális akciók indítására készültek az országban.

A kijevi parlament csütörtökön fogadja el a Nemzeti Gárda felállításáról szóló határozatot. Ennek tagjai közé egyebek mellett a kijevi összecsapásokban részt vállalt önkénteseket is várnak. A Verhovna Rada (parlament) emellett elrendeli a hadsereg mozgósítását. Olekszandr Turcsin ideiglenes államfő hétfőn jelentette be, hogy csupán 6000 azonnal hadra fogható katonával rendelkeznek.