Az IMF éves elemzése szerint az első negyedévben a rossz téli időjárás kedvezőtlenül hatott az amerikai gazdaság növekedésére. Ugyanígy gondot okozott a lakossági ingatlanpiacon az alacsony forgalom és a gyenge nemzetközi kereslet az amerikai termékek iránt.

Az IMF szerint jelentős fölös termelői kapacitások vannak az amerikai gazdaságban, ezért a hatóságoknak rövid távon többet kell tenniük a gazdaság élénkítéséért. Jó választás lehet az infrastruktúra fejlesztése.

Washingtonnak azonban ezzel párhuzamosan csökkenteni kell kiadásait és növelni bevételeit is, hogy kordában lehessen tartani az államadósságot.

Az IMF szerint helyes lenne, ha a gazdaságélénkítésben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vállairól részben levenné a terhet a szövetségi költségvetés. A Fed laza monetáris politikája túl kockázatos befektetésekre ösztönözhet egyes üzletembereket.

A valutaalap szerint sokan nem veszik figyelembe, hogy a gazdasági előrejelzésekben is vannak ismeretlen tényezők, amik miatt változtathat monetáris politikáján a Fed. Így még akkor is nőhet a nyugtalanság a pénzpiacokon, ha a Fed egyébként tisztán és világosan közli, hogy kamatemelésre készül.