Lát kockázatokat a Fed - Már volt szó a szigorítás eszközeiről is

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC lát még gazdasági növekedési kockázatokat, összességében azonban nem változtatott a gazdaság állapotáról alkotott véleményén az április végi kamatdöntő ülésén az előzőhöz képest. A testület már foglalkozott a monetáris szigorítás megkezdésének mikéntjével is az ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvének tanúsága szerint.
MTI, 2014. május 21. szerda, 21:07
Fotó: Reuters

Összességében jónak ítélték meg a növekedési kilátásokat, a testület tagjai közül többen azon a véleményen voltak, hogy korai lenne azt állítani, hogy a gazdaság már biztosan visszaállt a növekedési pályára a kivételesen kedvezőtlen téli időjárás miatt bekövetkezett első negyedévi kitérő után. Számos tag lát még komoly kockázatokat a gazdasági növekedés kilátásait illetően, például a lakáspiac és a kínai növekedési ütem lassulásában, illetve az orosz-ukrán feszültség eszkalálódásában.

Hasonlóképpen nagy kockázati tényezőként került szóba a munkaerőpiac tartós gyengesége. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az "átmeneti tényezők" csillapodásával stabilizálódni látszik az inflációs helyzet. A többség véleménye szerint a két százalékos inflációs célt "néhány éven belül" el lehet érni, néhány tag szerint ennél hamarabb is.

A testület leszögezte, hogy a jövőben követendő monetáris politika mellett a márciusi ülésen tett elkötelezettséget (forward guidance) a piacok "a szándéknak megfelelően" értelmezték. Néhányan viszont azt szorgalmazták, hogy a jövőben a testület "pontosabban fogalmazza meg" a követni szánt monetáris politikáról tett nyilatkozatait.

A mostani ülésen mindenesetre a testület egyértelműen a gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási program keretösszege fokozatos csökkentésének a folytatása mellett foglalt állást.

Az ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a testület már megvitatta egy jövőbeni monetáris szigorítás megkezdésének lehetséges módozatait is. Ezen belül több megoldás is felvetődött, többen a szóba jöhető eszközök előzetes kipróbálását javasolták. A dokumentum azonban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a szigorítás megkezdésének lehetséges módozatairól folytatott egyeztetést nem lehet a kamatemelés küszöbön álló megkezdéseként értelmezni.

A jegyzőkönyv közzététele nem okozott lényeges változást sem a tőzsdei árfolyamokban, sem a dollár árfolyamában. Az indexek és a dollár már a közzététel előtt is erősödtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK