Szemben a világ legtöbb országával Oroszországban a kormány jórészt eltekintett attól, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámára válaszul újra kemény korlátozásokat vezessen be. Ez adhatta az ötletet azoknak az újságíróknak, akik a csípős humoráról ismert Szergej Lavrov külügyminisztert 71 születésnapjára egy különleges maszkkal lepték meg - derül ki a Moscow Times cikkéből.

Erről egy videó tanúskodik, amelyen Lavrov a Kína délkeleti részén lévő Li folyó partján sétál fekete maszkban, amelyen a "FCKNG QRNTN" felirat szerepel. (Cseszd meg a karantént!) A Rosszijszkaja Gazeta, amely beszámolt a tréfás hangulatban lévő külügyminiszter performanszáról, azzal kommentálta az esetet, hogy a maszk viccesen véleményt nyilvánít a járvány miatt a világ minden táján bevezetett korlátozásokról.

Más fotók alapján kiderül, hogy Lavrov hivatalos programjain számos különféle maszkot hord, ám ez nincs köztük. A politikai kommentátorok párhuzamot vonnak az orosz kormány lezser viselkedése és a külügyminiszter jelképes beszólása között. Az előbbire a legjobb példa az a telt házas, maszk nélküli koncert, amit a Krím félsziget elfoglalásának hetedik évfordulójára rendeztek egy moszkvai stadionban.

Vlagyimir Putyin államfő a napokban tartott videó-sajtókonferenciáján azt mondta, hogy megítélése szerint Oroszországban stabilizálták a koronavírus-járvány terjedését. Eközben a 144 milliós országban naponta tízezer új fertőzést regisztrálnak és Oroszország 4,5 millió esettel a negyedik azoknak az országoknak a sorában, ahol a legtöbb koronavírus-esetet feljegyezték.