Lefejezték a szaúdi energiaügyi minisztériumot

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király leváltotta Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki a helyébe, aki elismert szakember az ország olajiparában, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 8. vasárnap, 11:29
Fotó: Getty Images

Az egyik legfontosabb miniszteri posztra kinevezett herceg az ország ügyeit irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös féltestvér bátyja.

Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le. Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.

Mohamed bin Szalmán trónörökös terve az, hogy átszervezik az ország gazdaságát, és felkészítik Szaúd-Arábiát arra, hogy kevésbé függjön az olajtermeléstől. Ennek része, hogy tőzsdére akarják vinni az Aramcót, és részvényeinek egy részét értékesíteni. Első lépésben - 2020-21-ben - öt százaléknyi tulajdonhányadot adnának el, 100 milliárd dollár értékben.

Augusztus közepén ismertté vált, hogy csökkent az Aramco nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt. A vállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK