Lemondott az ukrán jegybank elnöke

Lemondásra készül az ukrán központi bank elnöke. Ezt maga Valerija Hontareva jelentette be a háza előtt csütörtökön tüntetőknek.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 6. csütörtök, 09:33
Fotó: Reuters

A jegybanki vezető azt mondta, hogy "most írom a lemondásomat". Hozzátette, hogy nem tudja ki lesz az utódja, ebben a kérdésben az államfőnek kell döntenie. Valerija Hontareva hangsúlyozta, hogy valamennyi reformintézkedéséért vállalja a felelősséget, nincs olyan, amiért szégyenkeznie kellene - írja az MTI.

Valerija Hontarevát 2014 nyarán nevezték ki a jegybank élére Petro Porosenko ukrán államfő (képünkön) javaslatára. (Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be április 1-jétől.)

Hontareva előzőleg mintegy húszéves szakmai gyakorlattal rendelkezett az ukrán bank- és pénzügyi ágazatban, de addig még soha nem dolgozott a közszférában. 2007 decemberétől jegybankelnöki kinevezéséig az Investment Capital Ukraine (ICU) ukrán befektetési cég igazgatótanácsának elnöke volt, azt megelőzően pedig az ING bank ukrán leánycégénél töltött be vezető posztokat.

Elődje, Sztepan Kubiv alig fél évet töltött a jegybank élén. Valerija Hontarevát az államfőhöz közel álló emberként jellemzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK