Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felhívást intézett a külföldi kereskedelmi láncokhoz: reklámozzák a lengyel élelmiszereket. Szerinte a cégek hipermarketjeiben túlnyomó többségben lengyel termékeket kellene kínálni a vásárlóknak - adta hírül a Gazeta.pl. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy ezek hálózatok rendszeresen tartanak spanyol, olasz, portugál vagy francia heteket.

Szerinte Lengyelországban elsősorban lengyel heteknek kellene lenniük, legalább havonta egyszer. Sajnos úgy alakult az elmúlt 27 évben, hogy a nagy kereskedelmi láncolatok külföldi tőkével működnek. Mivel az EU tagállamai között vagyunk, ezt mi tiszteletben tartjuk, de elvárunk egyfajta hazafias magatartást ezektől a hálózatoktól is - mondta a miniszterelnök.

Beszóltak a kormányfőnek

Figyelmeztette a cégeket, hogy igazságosan kell kezelniük a lengyel beszállítókat. A hatalom oda fog figyelni arra, hogy ne használják ki velük szemben domináns pozíciójukat. Természetesen a versenyképességet tiszteletben kell tartani, de a lengyel termékeket a lehető legelőnyösebbek kell kezelniük, amikor Lengyelországban értékesítik azokat. Szorgalmazta, hogy lengyel termelők egységesen lépjenek fel az erős külföldi konkurenciával szemben.

Morawiecki mondatai megjelentek az interneten, ahol  hozzászólások jelentős része nem volt éppen barátságos. Sokan felhívták a kormányfő figyelmét arra, hogy a központilag ellenőrzött gazdaság ideje már lejárt az országban. Arra is kitértek, hogy inkább arra kellene törekednie a kormánynak, hogy az árak az átlagos lengyel vásárlónak is olyan alacsonyak legyenek, mint az elitnek - derül ki a Rzeczpospolita összefoglalójából.

Jobb lobbi kellene

Más témát érintve Morawiecki azt is kifejtette, hogy hiányzik a lengyel cégek lobbija Brüsszelben, ahol a működésüket érintő jogi kérdések 70 százaléka eldől - írta a Business Insider Polska. A kormány célja a politikai és gazdasági szereplők együttműködésének erősítése, amely növelheti Lengyelország súlyát az európai gazdaságban - derült ki fejtegetéseiből. Az elmúlt évtizedekben elég jó összhang alakult ki az állami adminisztráció és a hazai üzleti élet között, amit folytatandó hagyománynak tart.

A nyitókép forrása: AFP