Kizuhanhat Lengyelország az EU-ból?

Lengyelország olyan hanyagul kezeli szénre alapozott energiatermelés visszaszorítását, hogy végül kizárhatja magát az EU-ból, mert nem tud megfelelni az unió klímavédelmi céljainak - figyelmeztetnek szakértők.
Barabás Júlia, 2019. május 6. hétfő, 06:40
Fotó: Getty Images

A lengyel szén védelme egyenes út a lengyelek EU-s kilépéséhez, a polexithez - írta a gazeta.pl. Ha ugyanis a politikai pártok - függetlenül attól, hogy kormányon vagy ellenzékben vannak-e - fel akarják mondani Lengyelország részvételét az unió a klímavédelmi stratégiájának végrehajtásában, akkor lényegében az ország uniós tagságáról is lemondhatnak.

Miközben Franciaország, Németország, Hollandia, Nagy-Britannia, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Portugália, Írország egymás után jelentik be ambiciózus terveiket a szénerőművek feladásáról (Belgium, Litvánia és Lettország területén nincs is szénerőmű), Lengyelország lényegében semmit sem lép ezen a téren. Szlovákiában és Magyarországon legalább viták folynak erről a kérdésről.

Jelenleg Lengyelország az egyetlen nagy uniós állam, amelynek semmilyen terve nincs a szén felváltására más energiahordozókkal és semmilyen munka nem folyik ennek előkészítésére. Ugyanakkor az ország kötelezettséget vállalt károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, a megújuló energia felhasználásának növelésére. A céloktól való eltérés költségeket von maga után, ami a lengyelek esetében nyolcmilliárd zlotys (588 milliárd forint, ami jóval több a budapesti 4-es metró költségénél) kiadást jelenthet.

Európában és Lengyelországban 2030-ig kell befejezni a szén elégetésén alapuló energiatermelést, amire a politikusok csak azt tudják kiabálni, hogy lehetetlen - keseregtek a tetteket hiányoló szakértők a gazdasági hírportálnak. Eközben egy a környezetvédelmi minisztériumnak készült felmérés szerint a lódzi vajdaságban például erdőpusztulással fenyegetnek a szennyezett esők. Az erózió árvizeket okozhat a Visztula és más folyók völgyeiben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.06 12:11

Lengyelország és Magyarország a jelenlegi vezetéssel és annak választópolgári jóváhagyásával nem EU szalonképes, nem méltő egy EU-s tagságra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dicsoszentmarton, 2019.05.06 07:51

Mese habbal!!! Igen kérem ez Németország, nekik lehet!
http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916

?Immerathban azonban egész más történik. Nemcsak a neoromán, székesegyház méretű templom lett a bontócsákány áldozata, annak ellenére, hogy egyébként műemlék volt, hanem az egész falu, az összes házával, utcájával, kertjével, mindenestül. A helyén egy óriási bányagödör lesz: a Garzweiler II nevű barnaszénmező külszíni fejtésű területe.
Ugyanez a sors vár a szomszédos Lützerath, Borschemich és Keyenberg falvakba, és a festőien szép Holzweilerre is kimondták a halálos ítéletet középkori udvarházával, templomával együtt, de végül ennek az egy településnek megkegyelmeztek. Az Immerath melletti Pesch falut már 2014-ben elnyelte az óriásgödör.?
?Nyilvánvaló, hogy az atomenergia kivezetése rövid- és középtávon növeli Németország függőségét a fosszilis forrásoktól ? és megpecsételte Immerath és még egy sor más falu sorsát. Így néz ki a gyakorlatban a zöld gondolat sötétebb oldala.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html