Miközben a világ boldogabbik részén tovább folytatódik az olcsópénz-politika és belátható időn belül nem várható a hitelköltségek emelése, az indiai jegybank immáron a második egymást követő ülésén volt kénytelen növelni alapkamatát. A döntéshozók 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitték fel a bankoknak kínált kamatot.

Az ok a magas infláció. A pénzromlás éves üteme szeptemberben 6,46 százalék volt, ami hét hónapos csúcs. A bank enyhíteni kívánja a növekvő inflációs nyomást és vissza akarja fogni az inflációs várakozásokat a gyenge gazdasági növekedés közepette - indokolta a döntést Gaghuram Rajan, a bank elnöke.

Nagyon fontos, hogy megtörtjük az emelkedő árak és a további pénzromlásra vonatkozó várakozások egymást erősítő spirálját - tette hozzá. Enélkül nem tudjuk biztosítani a megtakarítások értékállóságát és megerősíteni a növekedést. Rajan szeptemberben vette át a jegybank irányítását. Meglepte a piacokat, hogy kamatemeléssel mutatkozott be.

Az indiai gazdaságot az elmúlt hónapokban visszafogta néhány kritikus ágazat, köztük a bányászat és a feldolgozóipar gyengélkedése, továbbá a tőkekivonás. Az utóbbi egyik oka, hogy a befektetők reformokat várnak a kormánytól, amely azonban késlekedik ezek végrehajtásával. A másik ok, hogy a tőke visszavándorol az élénkülő amerikai gazdaságba.