Maduro 72 órát adott az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják Venezuelát

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök, hogy Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán, a kormányzat elleni nagyszabású tüntetéseken. A venezuelai elnök úgy döntött, megszakítja a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az USA-val. Az amerikai diplomaták 72 órát kaptak az ország elhagyására.
Szabó Zsuzsanna, 2019. január 23. szerda, 23:29
Fotó: Reuters

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: "itt senki sem adja meg magát". Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán azt is kijelentette, hogy 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot - derül ki a 444.hu cikkéből.

"Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával" - jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét.

Közben Vladimir Padrino védelmi miniszter is üzent Twitteren, hogy a venezuelai hadsereg nem ismeri el Juan Guaidó parlamenti elnököt Venezuela ideiglenes elnökének. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását - szögezte le Padrino.

Több állam elismerte Guaidót

Juan Guaidó a szerdai nagyszabású kormányellenes tüntetéseken nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé. Azóta támogatásáról biztosította az USA mellett Kanada és a legtöbb dél-amerikai ország, Brazília, Kolumbia, Peru, Chile, Ecuador, Costa Rica, Paraguay és Argentína.

Juan Guaidó bejelentése után a latin-amerikai országok többséget, valamint az Egyesült Államok is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.24 05:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.24 00:48

Rettegj Amerika !

A felkapaszkodott ex buszvezető bedurvult...XDDDD
A világ lenagyobb olajkészletén ül és az ország polgárainak még zabálnivaló sem jut.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html