Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Jelképes eskütételében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására - írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

Közölte, hogy a kockázatos lépést azért tette meg, mert meggyőződése: ez az egyetlen útja annak, hogy megmentsék Venezuelát "a diktatúrától" és helyreállítsák az alkotmányos rendet.

"Tudjuk, hogy ennek következményei lesznek" - szögezte le a 35 éves politikus az öt körülvevő, üdvrivalgó tömeg előtt. Minden venezuelai egyetértésére szükség van az alkotmányos rend helyreállításához - hangsúlyozta. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

A hatalmától megfosztott parlament szerepét betöltő alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, Diosdado Cabello "virrasztásra" szólította fel Maduro támogatóit az elnöki palotánál a szocialista államfő védelme érdekében.

Guaidó már korábban jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Külföld elismeri az új ideiglenes elnököt

Donald Trump amerikai elnök röviddel a házelnök jelképes eskütétele után közleményben közölte: az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként. Közölte: országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában. Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország legitim elnökeként.

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára a Twitteren jelentette be, hogy a washingtoni székhelyű szervezet is elismeri Guaidót Venezuela hivatalban lévő elnökének. Sőt, a latin-amerikai országok többsége - Mexikó kivételével - elismerte Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének. A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó brazil, kolumbiai, perui, ecuadori és Costa Rica-i elnök találkozójuk után bejelentette: elismerik Guaidót Venezuela elnökének.

Mario Abdo Benítez paraguayi elnök támogatásáról biztosította Juan Guaidót, akit Venezuela megbízott elnökének nevezett. Sebastian Pinera chilei elnök szintén elismerte Guaidót.

Mexikó külügyminisztériumának szóvivője, Roberto Velasco azonban jelezte: egyelőre nem változtatnak eddigi álláspontjukon. Ez az ország továbbra is Madurót tekinti Venezuela államfőjének.

Nem sokkal később Kanada is Washingtonhoz hasonlóan cselekedett.

Madurónak mennie kell

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felszólította a venezuelai hadsereget és a biztonsági erőket, hogy támogassák a demokráciát, és védelmezzék Venezuela állampolgárait. Ugyanakkor felszólította Madurót, hogy álljon félre "egy legitim vezető javára, aki a venezuelai emberek akaratát képviseli". Hozzátette: "amint felállítja átmeneti kormányát, Guaidó élvezni fogja az Egyesült Államok támogatását".

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő eközben azt mondta, Madurónak el kell fogadnia a "békés átmenetet", mert az Egyesült Államok semmilyen lehetőséget nem zár ki, ha a venezuelai parlamenti képviselőknek vagy más, legitim tisztviselőknek baja esik. Úgy fogalmazott, a Maduro-rezsim elleni amerikai szankciók csak a jéghegy csúcsa.

Fotó: Federico Parra/AFP

Százezrek vonultak utcára

Szerdán százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, hogy követeljék Nicolás Maduro államfő lemondását és az ellenzéki többségű parlament elnökének államfővé kinevezését. A tüntetéseket Marcos Pérez Jiménez egykori venezuelai diktátor 1958-as megbuktatásának 61. évfordulóján tartották.

A Twitterre feltöltött fényképek és videófelvételek szerint Caracas egyik sugárútját teljesen ellepte a tiltakozó emberfolyam. Más nagyvárosokban is emberek végeláthatatlan tömege vonult utcára. Jelentések szerint a nemzeti gárda könnygázt vetett be az ellenzéki tüntetők ellen Caracas El País negyedében.