Magára maradhatott Cameron és Orbán

A Reuters szerint Juncker EB-elnökké választását már csak David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő ellenzi.
Inforádió, Napi.hu, 2014. június 25. szerda, 18:21
Fotó: Reuters

Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfő is kijelentette szerdán, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt támogatja az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára, ha az EU állam- és kormányfőinek minősített többsége és az Európai Parlament is őt favorizálja.

Ők kezdetben osztották David Cameron brit miniszterelnök fenntartásait Junckerrel kapcsolatban. Egy meg nem nevezett, magas rangú német kormánytisztviselő közölte a Reuters brit hírügynökséggel: London ragaszkodik ahhoz, a mostani brüsszeli EU-csúcson szavazzanak a bizottsági elnök személyéről. Az illető hozzátette: arra számít, hogy a nagy többség Junckerre szavaz.

Egy meg nem nevezett EU-nagykövet azt mondta szintén a Reutersnak, hogy Junckert már csak Cameron és Orbán Viktor magyar kormányfő ellenzi.

Közben Orbán Viktor változtatott taktikáján: már nem volt luxemburgi kormányfő személyét bírálja az Európai Bizottság új elnökének kiválasztásával kapcsolatos vitában, hanem jelölésének procedúráját. Erről bővebben itt olvashat.

Le Figaro: Cameron politikailag elszigetelődhet

A politikai elszigetelődést kockáztatja David Cameron brit miniszterelnök azzal, hogy mindenáron meg akarja akadályozni a luxemburgi Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság új elnökének - írta hétfőn a Le Figaro című konzervatív francia napilap brüsszeli tudósítója.

Jean-Jacques Mevel megfogalmazása szerint Cameron "a legveszélyesebb európai csatára" készül a június 26-27-én esedékes brüsszeli csúcstalálkozón a Juncker megválasztását illetően "a jobboldaltól a baloldalig, északtól délig egyre összeforrottabb európai koalícióval szemben". A tudósító emlékeztetett arra, hogy szombaton Párizsban kilenc uniós ország baloldali vezetője megállapodott abban, hogy Junckert támogatják, aki mögött a legtöbb konzervatív és liberális vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is felsorakozott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazáskor Cameron magára maradhat Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, "akit magát is időnként szalonképtelennek tartanak". Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a brit miniszterelnök éppen erre, a legrosszabb forgatókönyvre játszik: először fordulna elő ugyanis, hogy az Európai Bizottság elnökét nem valamennyi uniós állam- és kormányfő hivatalos támogatásával választják meg, ami "precedens nélküli politikai hátrányt" jelentene - hangsúlyozta a Le Figaro.

A lap szerint a német kancellár eltökélt abban, hogy az EU-bizottság új elnökéről már a héten döntsenek és így az új európai vezetés haladéktalanul megkezdhesse a munkát, de Cameron nem akarja letenni a fegyvert és tartózkodni sem szeretne. Szemében az Eurocsoport korábbi vezetőjeként Juncker a föderalista európai technokrata prototípusa, aki képtelen megreformálni az Európai Uniót. A tudósító kommentárja szerint a brit kormányfő elsősorban a hazai közvéleménynek és az euroszkeptikusok által uralt londoni parlamentnek játszik, ezért nem kíván egy elvi kérdésben alkudozni. A következő napokban London megpróbál időt nyerni és meggyőzni Merkelt és Herman Van Rompuyt, az Európai Unió elnökét arról, hogy keressenek új jelöltet. Nekik azonban kevéssé van ínyükre ez a bűvészmutatvány, amely elkerülhetetlenül újabb intézményi csatához vezetne, ezúttal az Európai Parlamenttel - fogalmazott a tudósító.

Amennyiben mindez nem sikerül, Cameron a csúcstalálkozón szavazást fog kérni az Európai Bizottság következő elnökének személyéről, miután "a hidakat már felégette maga mögött" - emlékeztetett a tudósító, s idézte a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó brit kormányforrásokat, akik gyakorlatilag elismerték, hogy reménytelen próbálkozásról van szó. A brit lap által idézett egyik Downing Street-i illetékes kijelentette: Londonnak nagyjából annyi esélye van Juncker európai bizottsági elnökké választásának megakadályozására, mint amennyi a (már kiesett) angol labdarúgó-válogatottnak a brazíliai világbajnokság megnyerésére.

A hatályos uniós szerződések értelmében az Európai Bizottság elnökének személyére a tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló tanács tesz javaslatot az Európai Parlamentnek, az EP-választások eredményeinek figyelembevételével. A jelöltről ezt követően a 751 tagú uniós parlament szavaz, megválasztásához egyszerű többségre van szükség. Ha nem kapja meg a többségi támogatást, az állam- és kormányfői tanács új jelöltet javasol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.06.26 15:37

@Kotkodus: Ruszki seggnyalasaval orban megpecsetelte magat es nyugati politikusok szemeben manapsag mar csak egy teljesen jelentektelen pulikutyanak szamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2014.06.26 15:23

@Blama: Szerintem Blama egy origós cikket idelinkelni! Miközben az origó is ugyanannyira bulvár mint a napi!!??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.06.26 10:29

@Kotkodus: " továbbra is az a véleményem, hogy orbán nem tudta volna jobban gyengíteni cameron érdekeit, mint azzal, hogy melléállt. orbán nem egy népszerű szövetséges ma az eu-ban..."

Piszkos Fred mondta a következőt: el kezdtem szeretni Vöröskarmot, erre az emberek elpártoltak mellőle, én pedig vigyázhattam a hercegre...
Írta a pesti légionárius....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.06.26 09:19

erről az ügyről továbbra is az a véleményem, hogy orbán nem tudta volna jobban gyengíteni cameron érdekeit, mint azzal, hogy melléállt. orbán nem egy népszerű szövetséges ma az eu-ban...

ráadásul minden eu-s miniszterelnök azon röhög, hogy a magyar miniszterelnök hogyan kényezteti az orosz elnököt egy kis kölcsönért cserébe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.26 08:29

Az Origónak májusban nyilatkozó fideszesek szerint a miniszterelnök úgy érezte, az újabb kétharmados választási győzelem után nagyobb lehetősége van arra, hogy beleszóljon az uniós ügyekbe. A Juncker elleni fellépést pedig bátornak és újszerűnek nevezték. Azt is hozzátették azonban akkor, hogy ha ennek ellenére mégis Juncker lesz az Európai Bizottság elnöke, az kellemetlen lehet Orbán számára.

http://www.origo.hu/itthon/20140624-jean-claude-juncker-megvalasztasa-koruli-vitak.html

Kérdés: a 26%-os "kétharmad" mennyivel nagyobb európai mozgástér, mint a korábbi kétharmad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html