Kiderült, mennyi magyar dolgozik a szomszédban

December végén közel 100 ezer magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában. A magyarok létszáma úgy is növekszik a szomszédos országban, hogy például a román, lengyel, délszláv dolgozók száma jelentősen csökkent.
Vég Márton, 2019. január 22. kedd, 13:27
Fotó: Pixabay

Egy hónap alatt 34 ezer fővel kevesebb személyt foglalkoztattak Ausztriában az év végén, ám a magyarok azon kevesek közé tartoznak, ahol több ezer fős bővülést regisztráltak. Egy év alatt több mint hatezerrel több magyar kapott munkát odakint - írta a privatbankar.hu.

December végén 94 458 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában az ottani társadalombiztosítási szövetség (Hauptverband) adatai szerint. Ez 4304 fővel több, mint novemberben, és 6136 fővel több, mint egy évvel korábban. Nem jelent rekordot, az augusztusban 97 133 fő volt, ám a cikk szerint könnyen lehet, hogy januárban új csúcs következik. A jelentős havi növekedés a megszokott szezonális ingadozást is magában foglalja, nyáron és télen mindig jelentősen megnő az alkalmazottak száma. Az osztrákoknál megfigyelhető évi két idegenforgalmi szezon lehet ennek a fő oka.

A magyarok létszámának növekedése mellett sok ezerrel esett vissza például a román, a lengyel vagy a török, délszláv dolgozók száma. A németek létszáma viszont nőtt, csaknem háromezerrel, valamint a hollandoké, a szlovákoké és a horvátoké is. Dinamikusan bővült az elmúlt években a Németországban élő magyar állampolgárok száma, és úgy tűnik, a kivándorlási kedv nem igazán csökken - írta a G7. A lap szerint tíz év alatt 3,4-szeresére nőtt a németországi magyarok száma, de ebben nincsenek benne azok, akik nincsenek bejelentve német lakcímre, mert például magyar cég foglalkoztatja őket kiküldetésben, és/vagy csak rövid időszakra mennek dolgozni, lakóhelyet nem létesítenek hivatalosan, esetleg szürkén vagy feketén dolgoznak.

A G7 szerint 2017-ben közel 15 ezerrel nőtt a kint élők száma, ami bár elmarad a 2013-as 28 ezres csúcstól, de 576 emberrel több, mint a 2016-os növekmény. A német statisztikai hivatal (Destatis) szerint a német lakcímmel rendelkező magyarok azonban még így is csak a lakosság 0,3 százalékát teszik ki, a 401 járásból ötben a második legnagyobb lélekszámú bevándorló csoport a magyar.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.22 13:40

"tíz év alatt 3,4-szeresére nőtt a németországi magyarok száma"

Gyertek haza rabszolgák, ebbe a hasító mutyigazdaságba, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html