Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hivatalában fogadta a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium Természeti Erőforrások és Energia Ügynökség képviselőit, Masahiko Fujihara főigazgató-helyettest és Takashi Matsumoto igazgatóhelyettest 2013. október 15-én. A találkozón részt vett Tatsujiro Suzuki, a Japán Atomenergia Bizottság alelnöke is.

A magyar és japán fél között az elmúlt egy évben intenzív konzultáció folyt a magas hatékonyságú és környezetbarát szénhasznosítási rendszerek tanulmányozása érdekében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium energiapolitikai célkitűzései egyaránt a tiszta szén technológiák fejlesztése irányába mutatnak. Ahogy Kovács Pál korábban jelezte, a japán projektelképzelések illeszkednek a magyar kormányzat energetikai és munkahely-teremtési törekvéseihez, így az együttműködés elmélyítését szolgáló párbeszéd folytatása is támogatandó - közölte a szaktárca.

A japán delegáció látogatásának célja a két ország számára további kölcsönös előnyöket biztosító energetikai együttműködési irányok egyeztetése. Az energiaügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy a japán fél mind a gyártástechnológia, mind a kutatás-fejlesztés terén nagy szakértelemmel rendelkezik, amely a tudásmegosztás segítségével a hazai energetikai célú fejlesztésekben is hasznosítható. Magyarország nukleáris oktatási programokkal és az oktatásra alkalmas infrastruktúrával segítheti az atomenergiát nemzeti energiamixükbe újonnan bevezető országok felzárkózását.

Az NFM szerint Japán számára érdemi segítséget jelenthet a magyar nukleáris szakemberek tapasztalata a nukleárisbaleset-elhárítás terén az állami és szakterületi szervek hatékony együttműködéséhez és a helyi védelmi igazgatási rendszer eredményes működéséhez.