Ahogy Görögország az államcsőd szélére ért és közel került ahhoz, hogy rendezetlen körülmények között kiszoruljon az eurózónából, az egyetlen párt Magyarországon, amely nyíltan támogatja az athéni kormányt, a radikális baloldali Balpárt - írja az ottawai Hungarian Free Press hírportál. A párt lefordította Alekszisz Ciprasz miniszterelnök péntek éjjeli televíziós beszédét, amelyben bejelentette, hogy július 5-ére népszavazást írnak ki a hitelezők intézkedési csomagjától.

A radikális baloldali Szirizából és a nacionalista Független Görögök pártból álló kormánykoalíció nevében egyben arra biztatta a szavazókat, hogy utasítsák el az újabb megszorításokat tartalmazó javaslatokat. A vita Athén, Brüsszel és az IMF között részben azon van, hogy mikortól emeljék a nyugdíjkorhatárt 67 évre, részben azon, hogy mikor töröljék el a legkisebb nyugdíjakat kiegészítő szolidaritási alapot, illetve azon, hogy miként emeljék az áfát.

Európa Kubája

A Balpárt weboldalán szolidaritásáról biztosítja a Szirizát, támogatja a görög kormánypárt álláspontját, miszerint el kell utasítani a donorok ajánlatát. A trojka (az EU, az Európai Központi Bank és IMF hármasa) agresszív sikerpropagandával igyekszik elfedni, hogy megbukott a válságkezelési stratégiája - állítja Kalmár Szilárd, a Balpárt vezetője. Szerinte nincs tartalék tervük a megszorítások folytatásán túl a jelenlegi helyzet kezelésére. Görögország azonban nem akar Európa Kubájává válni - tette hozzá.

Ezzel arra célozhatott, hogy Karib-tengeri szigetország előbb gyakorlatilag gyarmati sorba süllyedt az USA befolyása alatt, majd a múlt század közepétől a szegénységet fenntartó elszigeteltségben élte az életét. Kalmár úgy véli, hogy az EU-ECB-IMF trojka pszichológiai háborút vív a görög társadalommal szemben, ezért nagyra értékeli, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és kormánya ellenáll a nyomásnak.

A radikális balon túli bal

A kanadai portál szerzője, Christopher Adam megemlíti, hogy a Szirizán belül létezik egy a Ciprasz körüli centrumtól balra álló, keményvonalas baloldali szárny, amellyel külön kell izmoznia a párt vezetésének. Ez a csoport Antarsia néven ismert, amely az Antikapitalista Baloldali Kooperáció a Hatalom Megdöntéséért rövid változata.

A Sziriza számos hasonló, többé-kevésbé radikális baloldali irányzat összefogásával jött létre öt évvel ezelőtt, így gondot okozhat, hogy miután a párt januárban kormányra került, centruma kénytelen volt visszafogni magát, valamelyest mérsékelt képet mutatni magáról, hiszen az új helyzetben az egész görög társadalmat képviselnie kell. Emellett el kellene (kellett volna) kerülnie a pénzügyi felfordulást.

Kalmár nem hiszi, hogy a görög kormánypárt képes lesz szervezetén belül megtartani az összes radikális baloldali irányzatot, ám az a fontos, hogy megtartják helyüket a politikai paletta baloldalán. El kell kerülniük, hogy támogatóik az Arany Hajnal vonzáskörébe kerüljenek. Ezzel arra célzott, hogy az MSZP rengeteg korábbi szavazója ma a szélsőséges jobboldali Jobbikot támogatja.

Nem látják

Érdekes, hogy a trojka nem látja ezt a kockázatot. Úgy tűnik, hogy ha rajtuk múlna, akkor ez a náci párt is átvehetné a jelenlegi kormánypártok helyét - fejtegeti Kalmár. A radikális baloldalnak köszönhető, hogy eddig sikerült a partvonalra szorítani az Arany Hajnalt.

Érdekes, hogy a legnagyobb magyarországi baloldali párt, az MSZP eddig hallgatott a Görögországban kialakult káoszról, illetve az ország finanszírozásával kapcsolatos tárgyalások kudarcáról. Talán az a magyarázat, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának, ezért nem érintett közvetlenül a konfliktusban. A radikális baloldal azonban nem keni el az ügyet. A Balpárt ugyan még nincs rajta a magyar politika térképén, ám arra készül, hogy a 2018-as választásokon már elindul. Hátterét részben azzal építi, hogy erősíti kapcsolatait az európai keményvonalas baloldali erőkkel.