Az európai országok, köztük Németország, Lengyelország és Magyarország londoni nagykövetségein az egekbe ugrott az állampolgársági kérelmek száma a Brexit győzelmét hozó népszavazás után - jelentette a Financial Times (FT). Sok brit szeretné megőrizni a lehetőséget, hogy a kontinensen élhessen és dolgozhasson azt követően is, hogy hazája - egyelőre ismeretlen feltételekkel - elhajózik Európából.

Az EU és az új londoni kormány megállapodásától függően a szigetország lakói elveszthetik a jogukat arra, hogy szabadon mozogjanak az unió területén, amit valamelyik tagország állampolgárságának megszerzésével védhetnek ki.

Tízszeres ugrás

A német követségen a június 23-ai referendum óta tízszeresére ugrott azok száma, akik érdeklődnek az állampolgárság megszerzése iránt - tudta meg a képviselettől az FT. Naponta 200-250 brit hívja fel a nagykövetséget ez ügyben. A referendum előtt 20-25 ilyen témájú telefont kaptak. Az olasz képviseletre 500 kérdés érkezett e-mailben.

A magyar konzulátusra 150 érdeklődés futott be szemben a népszavazás előtti fél év 10 megkeresésével. A lengyel képviselet 350 hívást kapott állampolgársági ügyben, míg 2015-ben összesen csak 100 ilyen kérelmet kezeltek. A svéd migrációs hivatal a korábbi heti átlag 20 kérelem helyett 316-ot kapott a népszavazás óta eltelt két hétben.

Milyenek az esélyek?

A kérelmezőknek azzal kell számolniuk, hogy az európai államok a legkülönbözőbb feltételekhez kötik állampolgárságuk megadását. A német nagykövetségen például azt mondták az FT-nek, hogy legalább egy német szülőt kell felmutatnia ehhez a jelentkezőknek. Így nyilvánvaló, hogy az elmúlt napokban érdeklődők jelentős részének nincs esélye a sikerre.

Más országoknál jobbak a "süllyedő hajóról menekülési lehetőséget" keresők esélyei. Az ír és az olasz szabályok szerint például a kérelmezőnek elég azt bizonyítania, hogy legalább egy nagyszülője ír vagy olasz volt.

Sok olasz család menekült Nagy-Britanniába a második világháború alatt. Származásukat igyekeztek eltitkolni, csak angolul beszéltek és sokan még a nevüket is megváltoztatták - mondta Francesco Ruiz, a londoni követség szóvivője. Most úgy tűnik, sok brit felfedezi olasz gyökereit, jó részük biztos nem kért volna állampolgárságot, ha nem a Brexit győz június végén.

Különböző útlevelek

Bár az európai unió állampolgárai egyenrangúak, ezért a tagországok útlevele elvileg egyenértékű, valójában a német és a svéd papír éri a legtöbbet. Ezek kínálják ugyanis a legtöbb Európán kívüli országba a vízummentes beutazást. A román és bolgár állampolgárság ezért kevésbé előnyös.

Ennek ellenére a londoni bolgár követségen 15-en érdeklődtek az állampolgárság megszerzésének feltételei iránt június 23-a óta. Általában nem szoktunk ilyenfajta kéréseket kapni, így ez újdonság a számunkra - mondta az FT-nek a képviselet szóvivője.