Már ötödik hónapja zsugorodik az amerikai feldolgozóipar

Februárban már ötödik hónapja zsugorodott az Egyesült Államok feldolgozóiparának teljesítménye, de a visszaesés mértéke az előző hónapokhoz képest kisebb volt - közölte kedden az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM).
MTI-Eco, 2016. március 1. kedd, 17:09

Az intézet által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) februárban 49,5 pontra nőtt a januári 48,2 után. A The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők ennél alacsonyabb értéket, 48,6 pontot vártak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont alatti érték a visszaesés ütemének lassulását tükrözi.

Érzékenyen érintette az amerikai feldolgozóipari termékek gyártóit, hogy az erős dollár miatt megnőtt az exportált amerikai termékek ára a külföldi vásárlóknak, míg az importáruk olcsóbbá váltak az amerikai vevők számára. A feldolgozóipar a gazdaság kibocsátásának mintegy 12 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén kedden tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke januári 52,4 pontról 51,3 pontra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK