Máris itt a magyar-lengyel válasz "az EU-s önkényre"

Elfogadhatatlan következményei lehetnek az Európai Bizottság javaslatának, amely szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelő működésére hivatkozva felfüggeszthetik a tagországok uniós támogatásainak kifizetését – reagáltak az ötletre kelet-közép-európai források a brit sajtóban.
Komócsin Sándor, 2018. április 30. hétfő, 11:10
Fotó: Shutterstock

Aggodalmának adott hangot egy kelet-közép-európai diplomáciai forrás a brit Telegraph internetes portáljának nyilatkozva az Európai Bizottság (EB) új ötletével kapcsolatban, amely módosítaná az uniós források folyósításának rendjét. A szerdán nyilvánosságra kerülő javaslat szerint felfüggeszthetik a pénzek utalását azoknak a tagállamoknak, amelyek igazságszolgáltatása nem független, s ezert nem képes ellenőrizni a támogatások elköltésének szabályszerűségét.

Önkényes lehet?

A diplomaták felteszik a kérdést: ki állapíthatja meg, hogy egy állam jogszolgáltatása megfelelően működik-e, milyen kritériumok alapján lehet ebben az ügyben döntést hozni? Mivel a válasz bizonytalan, fennáll a kockázata annak, hogy az unió egy része nyomásgyakorlásra, önkényes korlátozások bevezetésére használhatja fel az új szabályt, amelyet az Európai Parlament (EP) elé terjesztenek.

Guy Verhosfadt liberális EP-képviselő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik hangos bírálója viszont egyetért a javaslattal. Groteszk, hogy az európai adófizetők pénzét az illiberális elitek hiúsági projektjeire fordítják - idézi a politikust a Theregraph. Ezek a csoportok átpolitizálták országuk jogszolgáltatását, aláásták a demokrácia önvédelmi rendszereit és igyekeznek ellehetetleníteni a civil szervezetek és a szabad sajtó tevékenységét. Ezért szerinte 2020-tól az európai kohéziós alapok kifizetését a jog uralmának érvényesüléséhez kell kötni.

Csiki-csuki

Ezt megelőzően a Financial Times adott hírt arról, hogy az Európai Bizottság talált egy olyan jogi megoldást, amelynek lényege, hogy a tagállamok többségi szavazással felfüggeszthetik egy társuk támogatásának felfüggesztését, ha úgy látják, hogy nem érvényesíti a jog uralmát. Az európai alapszerződés 322-es cikkelye kimondja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele, miszerint a fogadó országban a "biztosított a bíróságok függetlensége".

Az EB tervezete szerint ha a bizottság úgy látja, hogy egy tagállamban nem teljesül az előbbi feltétel, és ezért azt javasolja, hogy függesszék fel a támogatásai folyósítását, akkor a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, az EU legfelsőbb döntéshozó szerve, csak a fordított minősített többségi szavazás módszerével szavazhatná le ezt a javaslatot.

Nem kell atombomba

Ezt azt jelenti, hogy legalább 15 tagállam, az uniós lakosság 65 százalékát képviselő országok szavazatával akadályozhatnák meg a támogatások felfüggesztését. Eközben az érintett tagállamnak tovább kellene fizetni EU-s hozzájárulásait, így nem kerülne veszélybe az agrártámogatások kifizetése.

Az EB javaslata ezzel feleslegessé tenné az úgynevezett uniós "atombomba" bevetését. Ez az alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását jelenti, amelynek alapján felfüggeszthetik egy tagállam szavazati jogát, ha a többi ország úgy látja, hogy nem érvényesíti az uniós alapértékeket. Ezt a szabályt csak az Európai Tanács egyhangú szavazatával lehet elfogadni, ami aligha jöhet össze.

Magyarok, lengyelek

A Financial Times úgy tálalja az új bizottsági javaslatot, hogy az Lengyelországgal és Magyarországgal szemben született, amelyek kölcsönös vétójukkal megakadályozhatják a 7-es cikkely alkalmazását bármelyikükkel szemben az Európai Tanácsban. A 322-es paragrafus alkalmazása a többségi elv alapján eltakaríthatja ezt az akadályt az útból. Ennek alapján az EU-tagországok megvonhatják az uniós pénzt azoktól az országoktól, amelyek kormánya a véleményük szerint uralma alá hajtja az ügyészségeket és a bíróságokat.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.05.01 15:27

@krix5: Ez a logika hülyének nézi az EU-t, ahogy viktor is hülyének nézi az országot. Más ország azért adna ingyen pénzt, hogy orbán pereputtya gazdagodni tudjon, sőt mi se azért tartjuk a felcsútit nem kis pénzen, hogy arra költsön, amire jól esik, saját magára, de miután visszaélve a 2/3-al jól bebetonozta magát, ellenőrzést kiiktatta, és már arra vetemedik, hogy az idegen országi pénzeket lenyulja- gátlástalan mffiozó logika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.05.01 14:57

@Abbe:
"A dolog úgy néz ki, hogy a zenészeket fizetők megunták, hogy a "potyázók" az ő kontójukra más nótát szeretnének hallani."

Rossz a példa, ugyanis eme fizetők nem hallják a zenét...
De egyébként tudom mit akartál mondani. Egy baj viszont van a logikáddal:
ha ők adják a pénzt és mi szabadon költhetjük el az úgy nevezik, hogy demokrácia, ha megmondják, hogy mire/kire költsd az meg diktatúra...

A kohéziós pénzek "járnak"! Nem könyöradományok. Miért fáj az őnekik, hogyha mi azt rosszul költjük el?

Mondok egy példát: adsz a gyermekednek 1000 ft-ot, az meg valami bődületes ökörséget vesz belőle, a felét meg odaadja a kis haverjának. Mit teszel, megbünteted? Megbünteted mert azt teszi ami neki jó neked meg nem tetszik?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2018.05.01 12:28

Az EU működésének gyenge pontja az "Európai Bizottság", mely nem demokratikus választással jön létre. A nevezett tagok nem visszahívhatók, stb. - Egy kifejezetten korrumpálható, radikális diktátumokra hajlamos csapat. - Ezen változtatni kell! - A tagok legyenek visszahívhatók és kötelezően hajtsák végre kormányuk utasításait. - Csak az összes tagállam által jóváhagyott döntés emelkedhessen törvényerőre, válhasson kötelezővé. - Az összes többi, legalább kétharmados többséggel is csak ajánlás lehessen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.05.01 11:38

@atombandi: " raadasul ez csak a penzosztasi teruletet erinti egyelore."
Nem tudom érted-e még, hogy mit jelent: "lépésről-lépésre"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.05.01 11:36

@krax+: Ha jól értem, arról győzködsz, hogy az EU vezetése pontosan olyan mint az Orbán kormány, akit ép meg akar büntetni, mert pont olyan mint az EU vezetése...
Aha.
És persze, gondolom a te logikád szerint az EU vezetését folyamatosan 2/3-al hatalmazza fel a nép, mint az Orbán kormányt...
Ja bocs, őket nem választotta meg senki és nem adott felhatalmazást semmire...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html