Máris megérkezett az újabb vészjelzés az EU-ból

Óriásit változott a közhangulat Nagy-Britanniában a szigetország európai uniós tagságával kapcsolatban néhány hónap alatt – derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból. A Brexit-pártiak először kerültek fölénybe a maradást akarókkal szemben, és a menekültválság az utóbbiak jelentős részét is megingatta.
Napi.hu, 2015. szeptember 13. vasárnap, 14:59
Fotó: MTI/EPA

Kisebb sokkot okozott Nagy-Britanniában, hogy megjelent az első közvélemény-kutatási eredmény, amely azt mutatja, hogy a britek többsége azt szeretné, ha országa elhagyná az Európai Uniót. A Survation intézet felmérésében 1004 embert kérdeztek meg a szigetország minden részéről. Kicsi többségük, 51 százalékuk azt válaszolta, hogy a Brexit mellé fogja tenni az X-et, ha a kormány ígéretének megfelelően 2017-ben szavazhat a kiválásról - idézte az adatokat a scotsman.com hírportál.

A Survation az Európára zúduló bevándorlási hullám hatását is vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy ha tovább romlana a helyzet, például Nagy-Britannia esetleg szerintük túl sok menekültnek adna menedéket, akkor az uniópártiak 22 százaléka megváltoztathatja véleményét.

Fordulat

Összességében a friss közvélemény-kutatás szembe megy az elmúlt időszak felméréseivel, amelyek határozott EU-párti hangulatról tanúskodtak. A Survation júliusi vizsgálatában például 54-46 százalékos arányban többségben voltak az EU-tagság hívei. Szakértők szerint a politikusok nem fognak pánikba esni a fordulat láttán, főként azért, mert nagyon kicsi a különbség.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatás rosszkor jött David Cameron miniszterelnöknek, aki szavazások egész sorát akarja kezdeményezni az EU-s referendummal összefüggő törvénnyel kapcsolatban. A távozást szorgalmazók táborában azonban nagy taps hallatszik: hátszelet kaphatnak azok a konzervatív képviselők, akik saját pártvezetésükkel és a kormányukkal is vitában állnak a referendum szabályaival kapcsolatban.

Ki kampányolhat?

A kormány például csak hajszál híján úszott meg a szavazást az illetékes parlamenti bizottságban arról a szabályról, amely a népszavazást megelőző kampányidőszakban megtiltaná a kormánynak, hogy részt vegyen a kampányban. A Munkáspárt ellenzi ezt a kezdeményezést. Steve Baker tory képviselő olyan javaslat benyújtására készül a parlament őszi ülésszakán, amely kizárná az Európai Bizottságot és az EU minden egyéb szervezetét a népszavazási kampányból.

Kavarnak a skótok

Külön tábort alkotnak a skótok, akiket nem igazított el a friss felmérés azzal kapcsolatban, mi a pillanatnyi véleménye országuk lakóinak a Brexitről. A Survation csak az angol-skót határ mentén érdeklődött és olyan kevés skótot kérdezett meg, hogy az ennek alapján kihozott eredmény nem tekinthető megbízhatónak. Eszerint egyébként Skóciában 51-49 arányban az EU-ban maradás mellett döntenének az emberek.

A Skót Nemzeti Párt (SNP), amely az egy évvel ezelőtti referendumon nem sok híján elérte Skócia kiválását Nagy-Britanniából, kétkörös uniós népszavazást akar. Azt követeli, hogy a szigetország négy nemzetének akaratát külön-külön is vegyék figyelembe, és Nagy-Britannia csak akkor lépjen ki az EU-ból, ha a négy nemzet polgárai külön-külön és együtt is erre voksolnak. Az SNP uniópárti, úgy véli, hogy az EU-tagság bővíti a munkahelyeket a skót gazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.09.13 21:02

Amíg valakit nem vágnak ki, vagy nem hagynak kilépni, addig ennek a fenyegetésnek nincs értelme. Senki nem hiszi el. Kezdhetnék mindjárt velünk. Sok vizet nem zavarunk, de példát statuálni jók vagyunk. Lehet, hogy jól járnánk. Akkor miért ne?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2015.09.13 19:45

Szemfényvesztés! A görögök is szavaztak, lett belőle valami??NEM.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.13 15:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.13 15:09

Ilyen felmérést soha nem végeztek Nagy-Britanniában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html