Martonyi: Magyarország gázt szállíthat Ukrajnába

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.
MTI, 2014. április 10. csütörtök, 20:05
Fotó: Napi.hu

A találkozón Martonyi János megerősítette: szomszédos országként Ukrajna a függetlensége óta kiemelten fontos partner. Magyarország támogatja az ukrán kormány erőfeszítéseit az ország stabilizációjáért, hangsúlyozva, hogy a Krím félsziget annektálását illegitimnek és jogellenesnek tartja.

A magyar külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok kelet-ukrajnai fejleményei miatt, és - utalva az Európai Unió állam- és kormányfői által többször is kifejezésre juttatott álláspontra - kiemelte: a konfliktus esetleges további eszkalálódása súlyos következményekkel járhat az Európai Unió és Oroszország kapcsolataira nézve is.

Martonyi János felhívta az ukrán miniszterhelyettes figyelmét arra, hogy a kárpátaljai magyarság iránt a magyar kormány különleges felelősséget érez, biztonságuk, szülőföldön való boldogulásuk Magyarország számára kiemelten fontos. "Elítélünk minden olyan megnyilatkozást, amely egyszerű politikai haszonlesésből megkérdőjelezi más országok területi integritását és szuverenitását, illetve figyelmen kívül hagyja az adott országban élő magyar közösség érdekeit és elvárásait" - mondta Martonyi János.

Daniel Lubkivszkij miniszterhelyettes megerősítette, hogy ukrán részről nagyra értékelik Magyarország "Ukrajnával kapcsolatos töretlen álláspontját". Azt mondta, hogy a kisebbségi nyelvi szabályozás kidolgozásánál körültekintően, az európai normák szerint járnak el.

Martonyi János megerősítette, hogy a Magyarországról Ukrajnába irányuló "fordított" gázszállítások technikai feltételei adottak, "annak megkezdésére bármikor készen állunk".

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön egy jól informált forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

Az orosz államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, és az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.04.11 09:40

valahol azt olvastam, hogy a gazpromnak tulajdonosi jogköre van a vezetékrendszerben áramló gáz irányának meghatározására is és már jelezték, hogy szlovák-ukrán irányt nem engedélyeznének...

állítólag ezért nem is lehet a nyugat-európai gázt a legrövidebb úton jogszerűen ukrajnába szállítani.

nem tudom, hogy az ukrán-magyar vezetékre milyen jogi feltételek vonatkoznak, de feltételezem azok nem eltérőek a szlovák-ukrántól.

a másik kérdés, hogy milyen gázt szállítanánk mi az ukránoknak (feltételezve nyilván, hogy az eu megfinanszírozza...)?

ezek fényében képmutató és üres diplomáciai gesztusnak tűnik ez a nyilatkozat... meg is lepődnék, ha viktorka elvtárs ténylegesen szembe merne menni a "nemzet" új támogatójával, putyin elvtárssal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.11 08:09

@rigolya: "Most milyen jó lenne egy élő, nem 2015-2016-ban lejáró hosszú távú gázszerződés, ami kötelezné Oroszországot a szállításra?!"

Minden szerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ezer mondva csinált okkal fel lehet rúgni egy ilyen szerződést is. Elzárja a gázcsapot, közben lehet vitatkozni. Legfeljebb vita közben fagysz meg, áll meg a gazdaság, stb.
Politikában meg kell találni az arany középutat, ami hasznára van a gazdaságnak, és ami fontos, mindig legyen egy "B" terv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.11 08:02

@ZalanIvan: Már Szlovákia is megteremtette a lehetőségét, hogy mérni tudja a visszaáramló gázt... ennyi történt, semmi több.

Hogy az angol és norvég gáz hogy fog eljutni oda?! Illetve hogy elég lesz-e az EU-nak a Gazprom gáza nélkül?

Most milyen jó lenne egy élő, nem 2015-2016-ban lejáró hosszú távú gázszerződés, ami kötelezné Oroszországot a szállításra?! Ugye orbánia?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.11 08:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.11 07:43

Az oroszok meg akarják büntetni Ukrajnát a nacionalista erők hatalomra törése és orosz ellenessége miatt az energiafegyverükkel. Az EU most keresi a lehetőséget, hogy tudna erre megoldást találni. A ma reggeli hírekben már felmerült, hogy Szlovákiából kapjon gázt Ukrajna, de Fico diplomatikusan fogalmazva nem zárkózott el, viszont Szlovákia érdekei az elsők, garanciát kér a számla kiegyenlítésére, és nem kívánja megsérteni a Gazprommal kötött szerződésüket. Ebből következtetve onnan gáz nem megy Ukrajnának, mert ugye ágyban hancúrozni, meg szűznek is maradni...
Egy esetben tud Magyarország gázt szállítani Ukrajnának, ha az éjjel hatalmas gázmezőket találtak itthon, de abban az esetben is számolni kell Putyin haragjával. Azt hiszem egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy Ukrajna ebből az irányból sem számíthat fizetett gázra - ingyenesre meg végképp nem -, egy nagy nyomós ok miatt. Lehet, hogy a csőnek több kimeneti oldala van, amivel lehetne sakkozni, de bemeneteli csak egy, még pedig Oroszországban. Az EU helyében nem kakaskodnék ebben a témában Putyinnal, mert nem véletlen, hogy hírek érkeznek az orosz gáz lehetséges kínai eladásáról. Akkor meg mehet mindenki melegedni az EU-ból Kijevbe az égő gumiabroncsok mellé, ahol a Szvoboda húzza majd a talp alá valót. Mondjuk vendégszerető párt, hisz a harcok utáni első nap megmondták az ukrán parlamentben, hogy minden nemzetiség csak vendég Ukrajna területén. Ezután volt olyan vendég aki haza is ment, csak vitte magával a területét is. És ezekért harcol az EU...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html