Másodszor is működik az Orbán-modell

Az EU vezetőinek nincs energiájuk arra, hogy skrupulózusan betartassák Lengyelországgal az unió alapértékeit, mert leköti erejüket a Brexit és a bevándorlási válság kezelése. Emiatt a varsói kormány átszabhatja az ország jogrendszerét, ahogy az Orbán-kormány tette néhány éve.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2016. október 28. péntek, 19:02
Fotó: MTI/EPA

Miközben az európai vezetés figyelmét lekötik a brit válási tárgyalások előkészületei és bevándorlási válság megoldatlan részletei, a varsói kormány arra készül, hogy folytassa a lengyel demokratikus rendszer erodálását. A radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kormánya visszautasította Brüsszel kifogásait az alkotmánybíróság rendszerének átalakításával kapcsolatban - tudósított a Bloomberg.

A hét közepén hat törvényjavaslatot nyújtott be a testület működésének módosítására, majd elküldte a válaszát Brüsszelbe, amelyben jelezte: nem fogadja el az Európai Bizottság javaslatait az alkotmánybíróság jogainak helyreállításával kapcsolatban.

Dacos kormányfő

Beata Szydlo miniszterelnök (képünkön balra) sajtótájékoztatón számolt be erről, azzal indokolva kormánya álláspontját, hogy a bizottság javaslatainak átvétele törvénysértéshez vezetne. Varsó nem tervezi levelének nyilvánosságra hozatalát - mondta a kormányszóvivő a Rzeczpospolita című lapnak. Ugyanakkor ha Brüsszel akarja, folytathatnak nyílt vitát az ügyről.

Brüsszel vesztésre áll

Az EU történetében először fordult elő, hogy - a tavaly októberben hatalomra került PiS-kormány első intézkedéseire reagálva - a demokratikus alapértékek megsértése miatt eljárást indítottak egy EU-tagország kormánya ellen.

Most, kilenc hónappal az eljárás kezdete után, az Európai Bizottság vesztésre áll - vélik a Bloombergnek nyilatkozó szakértők. Brüsszel nem tud mit kezdeni a varsói vezetéssel, amely nyíltan kilépett az európai politikai viselkedés fővonalából, mondván: patrióta irányvonalat kíván vinni.

A két nagy gond mellett más is elvonja a kisebb jelentőségű lengyel "lázadásról" a figyelmet. Egyrészt az, az unió két nehézsúlyú országában, Franciaországban és Németországban választások lesznek 2017-ben, másrészt a nagy néppártoknak nincs válaszuk a populista politikai erők előretörésére, harmadrészt pedig nem sikerült gyorsabb növekedésre bírni az uniós gazdaságot.

Nem hiányzik még egy ügy

A bizottság azért kezeli viszonylag gyengéden a lengyel vezetéssel folytatott vitáját, mert az reméli, hogy elkerülheti egy újabb törésvonal kialakulását az EU brüsszeli központja és keleti tagállami között - véli Kamil Zajaczkowski varsói politológus. Magyarán sok nagyobb gondja közepette a bizottság nem tud teljes mellszélességgel kiállni az európai értékek mellett.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első elnökhelyettese ugyan kijelentette, hogy az unió nem fogja elereszteni az ügyet, ami eljuthat odáig, hogy Lengyelország elveszíti szavazati jogát az EU testületeiben, ám Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hiábavaló próbálkozásnak tartaná az utóbbit.

Arról ugyanis egyhangúan kellene szavaznia a maradék 27 uniós tagállamnak, miközben például Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy minden ilyen próbálkozást megvétózna. (Neki 2010 és 2014 közti kormányzása idejéből van tapasztalata arról, hogy a nagyobb gondokkal elfoglalt uniós vezetés nem lép fel kellő eréllyel a tagállamok olyan intézkedéseivel szemben, amelyek szerinte sértik az EU demokratikus alapértékeit - a szerk.)

Gazdasági hatás

A vita hatással van a lengyel gazdaságra. Az államkötvények kevésbé kelendőek, mint korábban, ezért nőtt a hozamuk, a tőkebeáramlás lanyha. A kormány beavatkozásaiból fakadó bizonytalanság miatt - a kulcsfontosságú demokratikus intézmények függetlenségének csorbítására hivatkozva - az S&P rontotta a lengyel államadósság besorolását.

A demokratikus jogok megsértésével kapcsolatos uniós eljárás nem érinti ugyan az uniós támogatásokat, ám rontja Varsó megítélését az EU-ban. Ennek hatása érezhető lehet, amikor az EU újra dönt a közös pénz elosztásáról - véli Zajaczkowski.

Még akkor is, ha nem az uniós intézmények, hanem a tagállamok vezetői döntenek ez ügyben, hiszen ott lesznek köztük a pénzt összeadó, nettó befizető országok első emberei. Így viszont elkerülhető az a látszat, hogy az EU brüsszeli vezetése "bünteti" az érintett országokat, ami szembe fordíthatja társadalmukat az unióval.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.10.29 14:38

Kádár népszerűsége egyre nő, szerintem a közvéleménykutatóknak Kádárt is mérniük kellene. Vegyék fel újra a politikusi népszerűségi listára.
Újra kell egy szocialista és munkáspárt. Meg kell alapítani a Magyar Szocialista Munkáspártot. És egy Kádár nevűt tennék pártelnöknek.
Ez most tuti befutó lenne, s a 2farkú kutyapárttal koalícióban 2/3-a lenne.
Castingot hirdetnék a Kádár nevűek részére, és akit alkalmasnak találna a tagság, az lenne az elnök
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tete42, 2016.10.29 13:21

@foldnyuzo:
Nehogy azt hidd már, hogy az Unió egy jótékonysági szervezet és puszta emberszeretetből ad nekünk bármit is! Az Uniós tagságunk egy közös megállapodás eredménye. Mind a két fél adott valamit, miközben mind a két fél azt remélte, hogy ő jár jobban.
Amit kapunk nem ingyen kapjuk, hanem cserébe azért, amit mi is adunk ebbe a kapcsolatba.
Arról nem is beszélve, hogy a tagságunkkal elvileg jogokat is szereztünk. Amely jogok lehetővé teszik érdekeink védelmét és véleményünk kifejtését is. Orbán csak él ezzel a joggal. Helyesen.
Te meg csak bólogatnál mindenre szolgalelkűen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.29 12:17

@Dakota Summer:
"az uniótól se kapunk semmit"
Ehhez nem kell még komment sem, magad állítod ki a bizonyítványod!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.29 12:15

@lauda:
Hogyne működne a sokkal erőteljesebb hitleri Németország is sikert sikerre halmozott. Csak a vége lett tragikus! Mi is így járunk Orbánnal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2016.10.29 12:02

Ami működik , az működik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html