Meddig maradhat hatalmon Angela Merkel?

Európában az elmúlt évtizedekben a legsikeresebb kormányfők hatalma általában tíz év alatt kopott el, amin minden bizonnyal elgondolkodik Angela Merkel német kancellár is, aki vasárnap érkezik el ehhez az évfordulóhoz. Vannak jelei annak, hogy a "szabály" alól ő sem lesz kivétel.
Napi.hu, 2015. november 22. vasárnap, 09:18
Fotó: Reuters

Angela Merkel német kancellár visszautasította, hogy interjút adjon bárkinek abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt választották meg először Németország kancellárjának. A párizsi terrortámadást követő intenzív európai politikai egyeztetések miatt talán nem is lett volna módja arra, hogy időt szakítson az újságírókra, ám ha mégis el tud szabadulni, minden bizonnyal férjével, csendben, kelet-németországi hétvégi házukban koccintanak az évfordulón.

Sokszor leírták már az elmúlt hetekben, hogy nem sok oka van az ünneplésre a kancellárnak - emlékeztet a brit Independent, amely sorra veszi Angela Merkel tízéves hatalmának előzményeit és lehetséges folytatásait. Ami a görög adósságválság mélypontjai idején soha nem fordult elő, az a bevándorlási válság lassú és határozatlan európai kezelése kapcsán megtörtént: a német közvélemény lassan szembe fordul vele.

Amióta hivatalában van, szinte folyamatosan a népszerűségi listák élén tanyázott, ennek eredményeként kétségtelenül az egyik legnépszerűbb vezető a háború utáni Németországban. A tízéves évforduló azonban kellemetlen hírt hozott: belügyminisztere, aki szerint meg kell szigorítani a menekültek bejutását Németországba, leszorította az élről.

Nem lehet leírni

Téved azonban az, aki azt hiszi, hogy máris le lehet írni a kancellár asszonyt. Merkel az elmúlt években jó párszor feltápászkodott a padlóról. Ügyesen használja ki bírálói hibáit. Jó példa erre 2005-ös győzelme. A CDU/CSU mindössze 35,2 százalékot szerzett, ami a pártszövetség történetének leggyengébb eredménye volt. A szociáldemokrata Gerhard Schröder akkori kancellár, akinek pártja kis különbséggel a második helyre szorult, erre utalva egy tévévitában odavetette neki: ne is remélje, hogy Németország következő kancellárja lehet.

Merkel először nem reagált semmit a megjegyzésre, szinte rezzenéstelen arccal, némi derűt mutatva ült a helyén. A vita későbbi szakaszában odavetette Schrödernek: némi szerénységgel el kellene fogadnia, hogy a CDU/CSU nyerte meg a választásokat. Két hónappal később, november 22-én letette a kancellári esküt, megalakítva első konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormányát.

Titokzatos képesség

Merkel rendelkezik egy titokzatos képességgel arra, hogy összezavarja főként férfi vitapartnereit. Kétségtelenül hasznára válik, hogy nő. További előny, amelyet kamatoztathat főként Németország nyugati részén született vetélytársaival szemben, hogy a néhai szocialista Kelet-Németországban nevelkedett. Ez megtaníthatta arra, hogy a felszíni események tőlük teljesen eltérő, sőt ellentétes folyamatokat rejthetnek a mélyben.

Apja, Horst Kasner protestáns lelkész meg volt győződve arról, hogy a szocializmus elve helyes, ám az a fajta megvalósítás, amely a szovjet uralom alatt álló Kelet-Németországban folyt, helytelen. Merkel ifjú korára emlékezve többször megjegyezte, hogy nagyon hamar rájött: a szocialista német állam működésképtelen.

Ennek ellenére beilleszkedett a rendszerbe, fizikusnak tanult, és ha nem jön a rendszerváltás, minden bizonnyal egyetemi oktatóként éli le az életét. Nem vonta ki magát a hivatalos ifjúkommunista mozgalomból sem - ezzel minden bizonnyal előmenetelét veszélyeztette volna -, a rendszerváltás előtt agitációs és propaganda vonalon tevékenykedett. Akik akkor ismerték arról számolnak be, hogy nem vett részt a bulikon és nem pasizott.

Villámkarrier

Egyik tanára viszont legszorgalmasabb tanítványaként emlékszik vissza rá, és egy diáktársa szerint az iskolai kirándulásokon leginkább tanáraival beszélgetett olyan tudományos dolgokról, amelyek az átlagdiákokat nem nagyon érdekelték. A berlini fal leomlásának éjszakáján, 1989. november 9-én szaunázott, ám az azt követő nagy utcabálokon már ott volt.

Egy életrajzírójának 2009-ben azt mondta, hogy a változás után azonnal tisztában volt vele, mit akar. Parlamenti képviselő akart lenni, elő akarta segíteni a minél gyorsabb német újraegyesítést és piacgazdaságot akart hazájában.

Karrierjét elősegítette, hogy a CDU helyi embereket keresett gyors keleti terjeszkedéséhez. Merkel ideális jelölt volt: egyházi családból származott, ami megvédte a kommunista ideológia és a titkosrendőrség befolyásától. Miután az frissen alakult párt, amelyhez csatlakozott (a Demokratikus Ébredés) beolvadt a CDU-ba, egy éven belül Helmut Kohl kormányának első kelet-német, nő minisztere lett. Kevesebb mint egy évtizeden belül pedig felváltotta mentorát a párt élén.

Auf Wiedersehen-időszak

Hosszú karrierje azonban kritikus szakaszába érkezett. Ezen az őszön hirtelen nagyot fordult a szerencséje. Ahelyett, hogy újabb uniós reformokat kezdeményezve kezében tartaná Európa gyeplőjét, azért "könyörög" a többi európai országnak, hogy ugyan vegyék már ki a részüket a menekültek elhelyezéséből. Korábbi szövetségesei, a német üzleti világ, a szakszervezetek és a helyhatóságok világossá tették: a német társadalom és gazdaság nem képes integrálni olyan sok bevándorlót, amennyi idén rászakadt az országra.

A vezetési válság Margaret Thatcher hanyatlását juttatta a brit sajtóorgánum szerkesztőinek eszébe. A legendás brit miniszterelnök 11 éven át uralkodott, végül a nyolcvanas évek végén beköszöntő recesszióba és egy népszerűtlen adóreformba bukott bele. Az Independent újságírói elképzelhetőnek tartják, hogy Angela Merkel is elérkezett búcsúzásának időszakába.

Elődök

Pártbéli előde és mentora, Helmut Kohl ugyan 16 éven át volt hatalmon, de ez egybeesett a német újraegyesítés első, legnehezebb időszakával, amely különleges - soha meg nem ismételhető - státust biztosított neki. Emellett biztosan jobban járt volna, ha hamarabb távozik: így nem hullott volna vissza a fejére, hogy nem volt válasza a jugoszláv polgárháborúra, és nem omlott volna rá a CDU pártfinanszírozási botránya, amelyért más országokban börtönbüntetést várt volna az első számú vezetőre.

Ezt leszámítva nagyjából a Thatcher esetén megfigyelt tízéves szabály működött. Az egy évtizeden át Franciaország ünnepelt vezetőjeként tevékenykedő de Gaulle tábornok regnálása alatt országa - ahogy a Le Monde fogalmazott - unalmassá vált, amíg 1968 májusában ki nem robbantak a diáklázadások. Miután az általa kezdeményezett alkotmányos reform elbukott a népszavazáson de Gaulle 1969-ben távozni kényszerült a hatalomból.

Francois Mitterand első tíz éve jól sikerült, de nem maradt volna hatalmon 1995-ig, ha az akkori szabályok szerint nem hét évre választották volna meg a francia köztársasági elnököt. Azóta öt évre csökkentették ezt. Spanyolország legsikeresebb miniszterelnöke, Felipe Gonzalez levezényelte országa modernizálását, ám dicstelenül távozott a pártját fertőző korrupció miatt. Tony Blair brit miniszterelnök jó érzékkel mondott le tíz év után a hatalomról és David Cameron is a "tízéves szabályra" gondolhatott, amikor előre jelezte, hogy 2020-ban mindenképpen távozik.

Elszámíthatja magát

Merkel asszony persze gondolhatja úgy, hogy kormányzása kivétel lehet a "tízéves szabály" alól, hogy továbbra is sikeres lehet, és persze minden szabályt meg lehet törni. Nagy elődje, Konrad Adenauer 14 évig regnált, Kohl 16-ig - ha ezt célozná meg, akkor 2021-ig hivatalban akarna maradni. (Németországban 2017 őszén lesznek a következő parlamenti választások.)

Ennek aztán az lehet a vége, hogy úgy uralkodik tovább, mint Viktória királynő a 19. század végi Nagy-Britanniában, ám ez ilyen precedensek nem igazán lélekemelőek. Ha azonban mégis belevágna a második tízéves periódusba, akkor fel kell készülnie a csalódásokra. Az elsőt máris behúzhatja: drámai, nagyvonalú gesztusa, amely szerint országa kész akár egymillió menekült befogadására, a fejlemények tükrében keserű döntésnek bizonyult. És nagyon rövid idő alatt kiderült, hogy elhamarkodott volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.11.23 13:01

@Geri33:
láttad mire volt válasz? arra, hogy fegyverezzék fel őket, és küldjék vissza. kb annyi esélyük lenne, mint az akkori menekülteknek a kiképzett katonák és oroszok tankok ellen...
már eleve hülyeség is ezt felvetni, a polgári katonaság kényszerített sorozása értelmetlen és haszontalan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.23 12:57

@laatoo:
őszintén? én is ezt tenném a helyükben. hamár elüldöztek abból az országból, ahol éltem, valamennyire gagyogok angolul, akkor nem egy török sátorban próbálnám az életemet tovább egyengetni. és nem kezdenék el törökül tanulni, ahol remek előtörténete van a kurdok képében, hogy mire lehet számítani. tehát a maradásnak inkább csak ellenérvei vannak. a becsődölt görögök sem kecsegtetnek nagy jövőképpel, a hatalmas munkanélküliséggel meg omladozó gazdasággal.

aztán szép lassan továbbvándorolva szerbek, horvátok, magyarok sem. hamár újra kell kezdeni, egy új országban, akkor én is olyat választok, ahol nem leszek céltábla és ahol meg fogok tudni élni. emléxel még a német hívószóra? ha olyan fontos lenne a muszlim környezet (ebben sem vagyok biztos, hogy ez számít), akkor csak a németeknél meglévő 5 milliósra becsült török kontingens, vagy az igen magas szociális rendszert fenntartó franciák lennének a célország. te hova mennél törökországból?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.23 12:48

@Lou:
ha figyelmesen olvastál, akkor rájöttél volna, hogy én sem értek egyet azzal, hogy ész nélkül mennek a németekhez. vissza kell őket oda vinni, ahonnan eljöttek, vagy ahhoz legközelebb és azt finanszírozni, hogy ott meg tudjanak élni addig, amíg a háború tart.

a másik, hogy mivel képtelenek megvédeni saját hazájukat, katonai segítség kell az ország, vagy legalább egy részének a visszafoglalásához. onnantól a táborok is megszüntethetők. ennyit mondtam, nem többet.

lehet, hogy neked nincsenek gyerekeid, az életszínvonalad kívánnivalót hagy maga után, attól még el lehet gondolkodni azon, hogy milyen az élet egy ilyen táborban. vannak akik már 3-4 éve ott élnek. nincs orvos, nincs tanár. ha ott élnél a 6 éves gyerekeddel 4 évet, aki nem tud írni olvasni 10 éves korára, nemhogy fizika, történelem stb, akkor azért elgondolkodnál rajta te is, hogy nem biztos, hogy a következő 4 évet is ott akarod-e tölteni a nyomorban, és ilyen életet akarsz biztosítani az utódaidnak.

a menekülthullám annak köszönhető, hogy nem sikerült megoldani egy durva háborús konfliktust, sem nekik, sem a nemzetközi szövetségnek. tüneti kezelések persze vannak, de láthatóan amíg ki nem füstölik onnan a háborúzni akaró feleket, addig ez a helyzet nem fog megváltozni. talán mostmár felfogták az európai vezetők is, hogy nem lehet pár rakétával rendet rakni, katonák kellennek és sok pénz a helyreállításra. bár nem magunk idéztük elő azt a konfliktust, mégis nekünk kell megfizetni egy kulturált állapot visszaállításának a költségét. ez van, azt kell tudatosítanod magadban, hogy bármi mást teszel, azzal csak súlyosbítod a helyzetet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.23 12:20

@Lou: És ezek a szerencsétlenek miért menekülnek tovább az első biztonságos, ne adj isten egy pont hasonló kultúrájú muzulmán országnál???
Nyugodt lehetsz, gazdasági oka van annak..igen ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Geri33, 2015.11.23 10:39

@atombandi: Az 56-os menekültek nem követtek el terrorcselekményeket, nem dobálták el a személyazonosító okmányaikat, nem tagadták meg az együttmüködést a hatóságokkal, hanem szép csendben kivárták, amíg döntenek a menekültkérelmükröl. Mellesleg 60 éve volt, hagyjuk már ... Magyarország mindig is nyitva állt a VALóDI menekültek elött: a görög polgárháború idején, a délszláv válságban és az ukrán határ most is tárva-nyitva ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html