Közleményben reagált Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hét végi kijelentésére az athéni pénzügyminisztérium. Schäuble szerint a görögöknek még egy segélycsomagra szükségük lesz az eddigi kettő után. A közlemény leszögezi, hogy a görög költségvetés finanszírozása 2015 nyaráig biztosított. Erről megállapodtak az eurózóna pénzügyminisztereivel (eurócsoport) - teszi hozzá a tárca a ekathimerini.com hírportál tudósítása szerint.

A 2015-2016-os időszak finanszírozási igényei erősen függnek attól, milyen eredménnyel végződik az Európai Központi Bank (ECB) folyamatban lévő stressztesztje, miután ebből derülhet ki a görög nagybankok pénzügyi helyzete is. A minisztérium azt követően adta ki közleményét, hogy az ellenzéki Sziriza párt a kormány kudarcának bizonyítékaként interpretálta Schäuble nyilatkozatát. A tárca szerint a radikális baloldali ellenzék minden sarokban kísértetet lát.

A német pénzügyi vezető szerint 10 milliárd eurónál kisebb támogatásra lehet szükségük a görögöknek, miután befejeződik a az összesen 240 milliárdos keretösszegű első két EU-IMF segélyprogram. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-IMF-ECB trojka szerint Athén csak 2022-től lesz képes önállóan finanszírozni az ország adósságait. A Reuters emlékeztet arra, hogy a német sajtó már a télen arról cikkezett, hogy a berlini kormány 10-20 milliárdos görög segélycsomaggal számol.

Nem lacafacáztak volna

Az újabb nyugtalanító hírek Görögország háza tájáról alig néhány héttel követik azt az információt, amely szerint alig két éve, 2012 nyarán napirenden volt az eurózónában az ország kizárása az övezetből. Timothy Geithner volt amerikai pénzügyminiszter visszaemlékezéseiből kiderült, hogy több tagország is emellett érvelt, Ez egy Schäubléval folytatott személyes tárgyalásán derült ki. Német kollégája azzal érvelt a Grexit mellett, hogy ebben az esetben Németország egymaga képes lett volna pénzügyi támogatásokkal rendbe tenni az eurózóna többi államát.

Mario Draghi, az ECB elnöke egy 2012 júliusi rendezvényen tette elhíresült kijelentését, miszerint az ECB-nek módjában áll mindent megtenni az euró védelme érdekében. Ezt követően fordulatot vett az eurózóna adósságválsága, lekerültek a napirendről a közös európai valuta jövőjét megkérdőjelező felvetések.