Meghekkelték az oroszok az olajárat

Az orosz költségvetés jókora összeget nyert azzal, hogy Moszkva tavasszal jelezte: kész lenne részt venni az olajkitermelés korlátozásában, ha az OPEC is ezt tenné. A dologból nem lett semmi, de az olajkereskedőket sikerült megfélemlíteni.
Napi.hu, 2016. november 20. vasárnap, 17:36
Fotó: Reuters

Az orosz kormány február-márciusban tárgyalásokat kezdett az OPEC-kel arról, hogy a világ legnagyobb olajtermelői korlátozzák - fagyasszák be az év eleji szinten - kitermelésüket. Ennek köszönhetően a januári 27 dollár/hordós szintről az elmúlt 10 hónap átlagában 44 dollárra ment fel a fekete arany ára, ami igencsak jót tett az orosz büdzsének - írja a Bloomberg.

A nagy manőver

A Kreml voltaképpen két egymásnak ellentmondó politikai-gazdasági húzást kombinált. Egyfelől az orosz diplomácia kezdeményezte a korlátozást és leült a tárgyalóasztalhoz az OPEC-kel, másfelől rekordnagyságúra tornászták fel az ország olajkitermelését.

A megnövekvő olajárnak és olajkivitelnek köszönhetően összesen 400-700 millió rubel pluszbevételt (1800-3100 milliárd forint, a magyar GDP 6-10 százaléka) tehetett zsebre a moszkvai kormány.

Az trükk szépsége, hogy bár a kitermelés befagyasztásáról nem sikerült megállapodniuk a feleknek - miután az OPEC áprilisi ülésén a kartell tagállamai nem jutottak egyezségre egymással -, mégis sikerült feltolni az olajárat. A korlátozás lehetősége elriasztotta a kereskedőket attól, hogy az olajár esésére játszó spekulációs ügyleteket kössenek - fedte fel szándékukat Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter.

Nagyon kellett

A moszkvai kormány bevételeinek 40 százaléka származik az olaj- és gázkitermelésre és -exportra kivetetett adókból. Az elmúlt évek árzuhanása miatt megugrott a költségvetési deficit, ami arra kényszerítette az orosz vezetést, hogy az ezredforduló utáni magas olajbevételekből felhalmozott tartalékok felélésével pótolja a hiányt.

Az olajipar adóiból 2,7 ezer milliárd rubel folyt be a büdzsébe január és október között, ami 26 százaléka a teljes bevételnek - derül ki a pénzügyminisztérium adataiból. A Bloomberg számításai szerint a magasabb olajárak köszönhetően a havi bevételek június óta meghaladják a 300 milliárd rubelt szemben a február 185 milliárddal.

Új feltétel

Eközben a kitermelést októberre havi 11,2 millió hordóra növelték a januári 10,9 millióról. Már a téli adat is rekord volt a Szovjetunió összeomlását követő évek adatainak összehasonlításában. Novak elmondása szerint továbbra is nyitottak a korlátozásra, ám nem a januári, hanem az októberi szinten fagyasztanák be a kitermelést. Az OPEC november 30-ai közgyűlésén veszi újra napirendre a termelés befagyasztásának kérdését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.11.21 14:04

@makkmarci:
nem valaszolt vissza blodseget, igy azt gondolom vette a lapot. ;)

ja ezt a favagast en is igy latom. csak az eleje draga az uj technologianak, onnantol az alternativokat nem feltem. 7 ev alatt 70%-kal csokkent az aksik ara energiasurusegben merve. a napelemek sem 20%-os hatasfokkal dolgoznak ma mar, szerintem nincs olyan alacsony olajar, ami visszafogna ezeket a technologiakat.

masreszt egy elektromos autot nemcsak joval olcsobb fenntartani, hanem olyan merteku piaci ternyerest tesz lehetove a motorgyartasi monopol megszunesevel, hogy kis tulzassal barmelyik szimatszatyros villamoshallgato tervezhet motort egy ilyen autohoz, sokkal olcsobb es egyszerubb. jockey ewing meg forog a sirjaban... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.11.21 04:15

@atombandi:
Gondolod, hogy felfogja az a fideszdroid?
Az áremelésnél az is megfontolandó, hogy hosszú távon maguk alatt vágják a fát.
Minél drágább az olaj annál vonzóbbak az alternatív források.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.20 22:21

@troll:
2 dolog. az egy regi, a kezdeti idokbol szarmazo adat, hogy az amcsi palaolajkutak 60 dollar alatt vesztesegesek. azota mar joval lejjebb szoritottak a koltsegeiket, 40 dollar alatt is megelnek. a 6 hetes kitermelesi ciklus mellett mar az osszes bezart volna, ha veszteseges lenne. marpedig a nagy tobbseg azota is folyamatosan termel.

a masik, hogy a palaolajkutakkal ellentetben a hagyomanyos kutaknal nem egyszeru a termelesleallitasas es ujrainditasa. nagyon nagy koltsegei vannak, igy amit lezarnak, az ugy is marad joideig.

az oroszok kutjai a 20-25 dollaros savban termelik az olajat nagy tobbsegben, a sziberiai meg tengeri olajkutak vannak csak 40 dollar/hordo kozeleben. az arabok ezzel ellentetben 8-10 dollar kornyeken nyerik ki a cuccot.

en egyebkent az hiszem, hogy ezzel csak ontokonlottek magukat, mert egyre konnyebb lesz elhinni, hogy az olaj kitermelese soran sosem lesz hianytermek. egyszeruen egyik allam sem kepes annyira visszafogni a kitermeles a sajat jol felfogott erdeke miatt, hogy azzal barmilyen parat eloidezzen.

amint elhiszik ezt az olajkereskedok is, onnantol konferenciazgathatnak is, szart sem fog erni a tenyleges visszafogas sem, hiszen a korabban 40 evre elegendo ismert olajkeszletek egyre novekszenek, mig a felhasznalasuk egyre kezd visszaszorulni egyre tobb fronton. eleg csak az eromuvekre es az autokra gondolni. mar most is felet harmadat eszik az autok a 20 evvel ezelottieknek, csak a darabszam novekedese adta a felhasznalas novekedeset, ami azert egyre vegesebb. utolso tundoklese ez az orszoknak es az araboknak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.11.20 21:15

nem az oroszok miatt ment fel a 40-50 dolláros szintre, hanem mert a spekulánsok tudják, hogy 40 usd alatt sok kút üzemi veszteséget termel, ezért megérné leállítani,ami komoly termeléscsökkenést okozna.

az olajár egyébként a palaolaj fogja, jelenleg 60 usd felett már megéri a palaolajba invesztálni, ezért efölé nem mehet az ár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html