Megint beszóltak a németek... meg az EU

Nem kéne elkapkodni a harmadik görög segélycsomag aláírását, jó lesz, ha az augusztus végi ECB-törlesztést áthidaló kölcsönből fizeti ki az athéni kormány - véli a német pénzügyminisztérium. Az EU is hűti a várakozásokat, miközben az ENSZ menekültügyben noszogatja a görögöket.
Napi.hu, 2015. augusztus 7. péntek, 13:45
Fotó: Reuters

Nem sokáig örülhettek a görögök - már aki örült neki -, hogy egy héten belül átmehet a görög parlamenten a harmadik uniós segélycsomag, majd még augusztus 20-a előtt meg is nyílhat a pénzcsap Görögországnak. A Süddeutsche Zeitunk jelentése szerint a német pénzügyminisztérium nem támogatja a gyors megállapodást.

Egy hároméves program, amely 80 milliárd euró hitelről szól alaposabb előkészítést igényel - idézte a tárcánál dolgozó informátorát a lap. A hónap végén esedékes hiteltörlesztéshez - az Európai Központi Banknak (ECB) kell átutalni 3,2 milliárd eurót - újabb áthidaló hitelt kaphatna az athéni kormány.

Ez a német álláspont ellenkezik Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és Francois Hollande francia államfő menetrendjével. Eszerint az új program átmehetne minden eurótagállam parlamentjén és a szakmai szervezeteken is az ECB-törlesztés előtt. Így nem lenne szükség újabb áthidaló hitelre.

Brüsszelben sem látják

Az Európai Bizottság a németeknél valamivel finomabb formában jelezte, hogy a megfontolt haladás híve - derült ki a Reuters híréből. A testület közleménye szerint az eurótagállamok pénzügyminiszter-helyetteseit tömörítő úgynevezett euró-munkacsoport, amelynek az a feladata előkészítse a megállapodás tervezetét, várhatóan nem hoz semmilyen döntés pénteki telefonos távkonferenciáján. Csak áttekintik, hogyan állnak a szakértői egyeztetések az újabb görög segélycsomag ügyében.

Káosz a szigeteken

A görög tőzsde viszont folytatta tegnapi hegymentetét. A vezető index 0,6 százalékos pluszt szedett össze a pénteki kereskedés derekára, a pénzintézeti ágazat részindexe 3,5 százalékkal nőtt. A görög gazdaság hanyatlását mutatja ugyanakkor, hogy folytatódik a defláció: a fogyasztói árak 2,2 százalékkal estek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest. Az EU harmonizált defláció 1,3 százalék volt a júniusi 1,1 százalék után.

Az ENSZ menekültekkel foglalkozó hivatala pénteken felszólította a görög kormányt, hogy szüntesse meg a "teljes káoszt", ami a szigetvilágban kialakult a partra szálló több tízezer menekült miatt. Csak júliusban 50 ezer bevándorló érkezett Görögországba - derült ki a világszervezet adataiból.

A legtöbb szigeten semmilyen ellátást nem tudnak nyújtani a menekülteknek, akiket néhány napon belül továbbszállítanak Athénba, ahol szintén semmilyen ellátás nem áll rendelkezésre. (A kormány a hét elején kezdte meg egy tranzitállomás kialakítását egy tervezett stadion helyén.) Valakinek esetleg vezetnie kellene ezt az országot - vélik az ENSZ-nél, hogy a hatóságok képesek legyenek válaszolni a problémára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.10 11:51

..adósságelengedés ,min 30 % ...,de nekünk is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.08.07 14:35

Végre egy igaz cím a napi.hu dubahos munkatársaitól! Azonban... van különbség? Németek... Eu... Hmmmm!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html