Bár Eduard Sztavickij ukrán energiaügyi miniszter bejelentette, hogy hétfőn átutalják az augusztusi gázszállításokért járó 882 millió dollárt a Gazpromnak, az orosz vállalat szóvivője közölte, hogy a pénznek kevesebb mint 10 százalékát fizette ki a Naftogaz, az ukrán gázmonopólium - jelentette a Dow Jones.

Szergej Kuprijanov szerint kisebb részletekben "csöpögtetik" a pénzt az ukránok, de ezzel a tempóval sokáig fog tartani, mire törlesztik adósságukat. Moszkva a múlt héten követelte a tartozás kifizetését, ellenkező esetben azzal fenyegetett, hogy decemberben már csak annyi gázt fog szállítani, amennyit Kijev előre kifizet. Mivel ezt az ukrán költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, egész Európa attól tartott, hogy megismétlődik a 2006-os és 2009-es gázháború, ami miatt napokra leálltak a Nyugatra irányuló szállítások.

Sztavickij ugyanakkor elégedetten nyilatkozta, hogy megkezdték a kifizetést, és ez szerinte elegendő ahhoz, hogy megszűnjön a feszültség a felek között. Bár hangsúlyozta, hogy mindig kifizették tartozásaikat partnereiknek, a kijevi orosz nagykövet kijelentette, hogy "meggyengült a Gazprom bizalma a Naftogazban".