Megjelent az újabb jelentés Magyarországról - kiakadhatnak Brüsszelben és Washingtonban

Egy pozsonyi nemzetközi kutatóintézet sérülékenységi listáján a visegrádi négyek közül Magyarország végzett az élen, ami azt jelenti, hogy itt lehet a legerősebb az orosz befolyás. A második helyen az eurótagállam Szlovákia áll.
Komócsin Sándor, 2017. április 13. csütörtök, 11:47
Fotó: Napi.hu

Furcsa helyzetre hívta fel a figyelmet a visegrádi négyek és hat EU-aspiráns ország külügyminisztereinek találkozója - kezdi a hét közepén tartott tanácskozásról szóló cikkét a foreignpolicy.com. Úgy kellene a V4-eknek segíteniük Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna uniós közeledését, hogy közben maguk is ellentmondásos viszonyban vannak az EU-val.

Lengyelország és Magyarország több fronton is csatázik Brüsszellel, a cseh elnök nyíltan arról beszél, hogy meg kellene változtatni az unió Oroszország-politikáját (amely a Kreml ukrajnai beavatkozása miatt szankciókkal sújtja az országot), Szlovákiában pedig emelkedőben van a szélsőjobboldal, amely elfordulna a Nyugattól és a Kelet felé nyitna.

Árulkodó mutató

Sajátos hátteret adott a találkozónak, hogy vele egy időben jelentette meg a pozsonyi Globsec nemzetközi kutatóintézet "sérülékenységi indexét". Ez azt hivatott bemutatni, mennyire kitett egy-egy ország a külső - konkrétan az orosz - befolyásnak. A mutató összességében azt jelzi, hogy Kelet-Közép-Európa távolodóban van az EU-NATO páros képviselte gazdasági-politikai keretrendszertől.

Az index 100-as skálán pontozza a sérülékenységet, ahol a 100 a legerősebb külső befolyást jeleníti meg. Magyarország 57 pontot kapott a Globsec kutatóitól, Szlovákia 51-et, Csehország 38-at, Lengyelország pedig 30-at. Az indoklás nyugatról nézve nem vet jó fényt az Orbán-kormányra.


Magyaroktól lengyelekig

Magyarországot a nyíltan illiberális és oroszbarát Orbán Viktor vezeti, aki szerint Oroszország nem jelent veszélyt az EU-ra és a NATO-ra - írják a kutatók, akik szerint nem kétséges, hogy a V4 országai közül politikai szempontból ez a legfogékonyabb az orosz befolyásra.

Ugyanakkor Szlovákia az az ország, amelyben a legkönnyebben változhat a közhangulat - ezért hozta ki a sérülékenységi index másodiknak a szlovákokat. A neofasiszta, nyíltan Oroszország-párti Mi Szlovákiánk Néppárt nyolc százalékot szerzett a tavalyi parlamenti választásokon.

Csehország azért kapott jóval kevesebb pontot az előző kettőnél, mert határozott intézkedéseket tett az úgynevezett hibridfenyegetések ellen, azaz a külső titkosszolgálatok ügyködése ellen a médiában. Gyengíti ennek hatását, hogy Milos Zeman államfő ahol csak tudja lenyesegeti a kormány hatalmát.

Lengyelország masszív történelmi tradíciója az oroszellenesség, ám az utóbbi időben sérülékennyé tette társadalmát a lengyel-ukrán ellentétek kiéleződése. Lengyelországban, ahova nagyon sok vendégmunkás érkezett a szomszédos országból, elszaporodtak az ukránellenes demonstrációk.

Keserű tanulság

A Globsec elővezeti az ilyenkor szokásos ajánlásokat: tessék tanítani az iskolákban a média használatát, hogy az emberek tudatosabban viszonyuljanak ahhoz, amit olvasnak, hogy ki tudják szűrni a hamis híreket.

A visegrádi országok esetén azonban a szakértők kénytelenek levonni egy olyan tanulságot, amely visszaköszönhet az hat EU-aspiráns államnál is. Az európai uniós tagság nem nyújt garanciát arra, hogy egy ország végleg a nyugati orientáció útját, illetve az orosz befolyás elutasítását válassza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.04.14 08:08

@foldnyuzo: Szerintem meg jó viszonyt, kapcsolatokat kell kiépíteni a kelettel és a nyugattal is. Aki nem ezt mondja az ilyen agymosott tanulatlan hőbörgő, amilyen vagy.

További jó seggnyalást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.14 07:46

@tepsi:
Hát akkor csatlakozz hozzájuk! A te szemed is Nyugat felé néz, meg az egész mocsadék fidesz rablóbandáé.
Orbán nem Moszkvába küldi a lányát, de még Lézer se oda meg kurválkodni.
Moszkvától csak a diktatúrát gyakorolják.
Nyugati életet keleti hatalmi módszerekkel ötvöznék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.04.14 06:17

Mi ebben a meglepő? Minél közelebb van egy ország Oroszországhoz földrajzilag, annál fontosabb hogy jó viszonyt ápoljon vele. Földrajzilag pedig nem Anglia és Franciaország van hozzá a legközelebb hanem a V4-ek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.13 21:11

@csaba7272:
Szívesen cserélnék azokkal a luxemburgi állampolgárokkal, a legmagasabb jövedelmet élvezik Európában. Inkább utánozni kéne őket. Bivalybasznádon utálják a multikat a rossebb tudja miért. Illetve a Fidesz maffia nem tud érvényesülni mellettük, Lásd koszlott CBA-k!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2017.04.13 21:10

@csaba7272: "Junker pofázik, amikor Luxemburgban olyan banki trükköket, és adóengedményeket adott a multiknak, amiért ma ötszáz évet kapna. Negyedelve sem engedném ki ebben az évszázadban."

Jobberkém, a vezérednél adóztatni senki sem tud "jobban" és ez nem vita kérdése, hanem tény! Tehát marhára nem igaz az állításod, és ha megnézed, hogy a "deviza hitelesek megmentése" című parasztvakítás mennyit hozott az elmúúúút 2 évben a bankok konyhájára (nyilvánosak a mérlegeik), akkor nyugodtan az ég felé köphettek, és alá állhatok, hogy a szemetekbe hullhasson! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html