A Délkelet-Ukrajnában zajló konfliktussal kapcsolatban az az ember érzése, hogy Vlagyimir Putyin államfő valójában már elvesztette ezt a háborút - jelentette ki Radoszlav Sikorski, a lengyel parlament elnöke a lengyel köztelevíziónak, a TVP-nek adott interjújában. Putyin elvesztette Ukrajnát, mivel agresszív fellépésével felszította a fiatal ukránok nacionalizmusát - részletezte véleményét.

Emiatt egyre erősebb elutasítással, ellenállással találkozik az országban. Sikorski arra reagált ezzel a fejtegetéssel, hogy Moszkva be szeretné vonni Ukrajnát az orosz vezetés alatt működő szabadkereskedelmi övezetbe, az Eurázsiai Unióba. Azzal, hogy az oroszok felfegyverezték a hozzájuk húzó szeparatistákat Délkelet-Ukrajnában, az ország maradék részén felpiszkálták a nemzeti érzéseket.

Sikorski, aki 2007 és 2014 között Lengyelország külügyminisztere volt, egyértelmű választ adott arra kérdésre, miszerint hogyan kellene reagálnia a Nyugatnak arra, ha Oroszország nyílt háborút indítana Ukrajna ellen. Ebben az esetben segítséget kellene nyújtani az agresszor áldozatának, amely próbálja védeni magát. Több ember halna meg, de milyen árat fizetnénk azért, ha az oroszok megszállnák Ukrajnát? - tette fel a szónoki kérdést.

A lengyel politikus azt is hangsúlyozta, hogy Kijevnek folytatnia kell a belső reformokat. Jó példaként saját hazáját hozta fel, amelynek kormányai a rendszerváltás követően át tudták formálni az országot. Lengyelország kihasználta az akkor megnyílt lehetőséget a reformokra, míg Ukrajna elmulasztotta ezt, aminek most kell megfizetnie az árát.

Lengyel szakemberek és politikusok az elmúlt két hónapban tárgyaltak ukrán kollégáikkal a teendőkről. Varsó 100 millió euró hitelt készül nyújtani Kijevnek - emlékeztetett a thenews.pl lengyel hírportál.