Megnyomták a vészcsengőt a gazdasági guruk

Két ismert gazdasági "guru" is arra figyelmezteti az amerikai jegybankot, hogy nem lenne bölcs döntés a hitelköltségek növelése. Egyelőre úgy látszik, hogy a Fed döntéshozói nem fognak rájuk hallgatni.
Napi.hu, 2015. február 6. péntek, 09:18
Fotó: Reuters

Az amerikai üzleti élet két óriása is arra figyelmeztette a Federal Reserve, az amerikai jegybank vezetőit, hogy nem látszik jó ötletnek a hitelköltségek emelése. Piaci várakozások szerint a Fed - 2006 óta először - valamikor 2015 folyamán fogja legközelebb feljebb vinni 0-0,25 százalékon álló alapkamatát.

Warren Buffett milliárdos befektető és Jack Welch, aki 1981 és 2001 között a General Elecric vezérigazgatója volt, egymástól függetlenül nagyon hasonló aggodalmakat fogalmazott meg. Welch szerint őrült húzás lenne a Fed részéről, ha a jelenlegi gazdasági környezetben emelné a kamatot. Groteszk lenne, ha most szigorítanának: itt az olajprobléma, az erős dollár, amely keresztbe tesz az exportnak - idézte az üzletembert a MarketWatch.

A magasabb alapkamat csak azzal járna, hogy a dollár tovább erősödne, s ezzel még inkább padlóra vinné az exportot. Semmi hasznát nem látná az amerikai gazdaság, ha kiütnék ezzel a döntéssel, amikor a jegybankok szerte a világon lazítják a rájuk bízott gazdaságok monetáris környezetét.

Buffett sokkal visszafogottabban fogalmazott a Fox Business Networknek adott interjújában. Ő úgy látja, hogy a kamatemelés jelenleg nem "kivitelezhető". Azt hiszem, nagyon kemény húzás lenne emelni az alapkamatot a jelenlegi világgazdasági környezetben - fogalmazott. Súlyosbítaná azt a gondot, amit az erős dollár és a tőkebeáramlás okoz. Komoly nemzetközi ellenhatásokat váltana ki.

A Fed döntéshozói az elmúlt időszakban olyan nyilatkozatokat tettek, amelyekben igyekeztek csillapítani a kockázatokkal kapcsolatos félelmeket. Sem a gyors olajárcsökkenésben, sem az erős dollárban nem látnak nagy veszélyt. Welch és Buffett megjegyzései arra utalnak, hogy az amerikai üzleti élet legbefolyásosabb vezetői jóval aggódóbban tekintenek a kamatemelés lehetőségére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.02.06 13:40

az amerikai gazdaság most nagyon egészséges, bernanke korábbi ténykedésének köszönhetően.

most már talán draghi is követni fogja a példát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html